Poola kohus ei andnud luba jätkata Sikorski surma uurimisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Wladyslaw Sikorski.
Kindral Wladyslaw Sikorski. Foto: Wikipedia

Poola kohus lükkas tagasi palve jätkata viis aastat kestnud uurimist riigi Teise maailmasõja aegse liidri kindral Wladyslaw Sikorski salapärase surma asjaolude kohta.


Toonane peaminister Sikorski kukkus alla 1943. aasta 4. juulil Gibraltarilt Londinisse teel olnud lennukiga.

Mullu detsembris nentis uurimist toetanud Poola Rahvusliku Mälu Instituut (IPN), et napib asitõendeid nii võimaliku sabotaaži kinnitamiseks kui välistamiseks. IPN tunnistas ebatõenäoliseks vaid teooria, et Sikorski tapeti juba enne lennukile minemist.

Aastakümneid on ringelnud vandenõuteooriad, mille kohaselt kõrvaldasid Sikorski kas venelased, britid või koguni kindral Wladyslaw Andersile lojaalsed poolakad.

Kaebuse uurimise lõpetamise kohta esitas koos Sikorskiga surma saanud kolonel Andrzej Marecki tütar Teresa Ciesielska.

Ciesielska soovis, et uurimise jätkamiseks kaevataks välja sama lennuki pardal olnud Poola põrandaaluse AK-armee kulleri Jan Gralewski surnukeha. Ametlike dokumentide kohaselt leiti Gralewski surnukeha veest neli päeva pärast lennuõnnetust, tema naine aga leidis, et laip ei paista selline, nagu oleks see vees olnud.

Katowice ringkonnakohtu kohtunik Katarzyna Smolka leidis, et ekshumatsioon pole siiski mõistlik.

Varasema uurimise käigus kaevati üles kindral Sikorski ja veel kolme hukkunu, nende seas Ciesielska isa, surnukehad. Kohtuuurimine tuvastas, et nende vigastused on lennuhukus kannatanuile tüüpilised.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles