Janukovõtš: Vene vägede kutsumine Krimmi oli viga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina tagandatud president Viktor Janukovõtš Doni-äärses Rostovis 28. veebruaril.
Ukraina tagandatud president Viktor Janukovõtš Doni-äärses Rostovis 28. veebruaril. Foto: SCANPIX

Ukraina presidendi Viktor Janukovõtši hinnangul oli Vene vägede kutsumine Krimmi viga.

Janukovõtš andis esimese intervjuu pärast Venemaale põgenemist uudisteagentuurile AP ja Vene telekanalile NTV. Usutluses avaldas Janukovõtš lootust, et on veel läbirääkimisruumi ning tal õnnestub Vene presidenti Vladimir Putinit veenda poolsaart Ukrainale tagastama.

«Krimm on tragöödia, suur tragöödia,» ütles Janukovõtš intervjuus, lisades, et Krimmi poleks kaotatud, kui ta oleks võimule jäänud.

Janukovõtši sõnul on ta pärast põgenemist Venemaale korduvalt Putiniga kohtunud. Tema sõnul olid kohtumised rahulikud, kuid keerulised. Ka avaldas Janukovõtš lootust, et tal õnnestub seda teha veel ja tõstatada ka Krimmi tagasiandmise küsimus.

«Me peame endale seadma sellise ülesande ja otsima võimalusi Krimmi tagasisaamiseks ükskõik, mis tingimustel,» ütles Janukovõtš, kelle sõnul peab Krimm olema Ukraina osa.

Krimmi «referendumit» nimetas Janukovõtš aga vastuseks Ukraina radikaalsete natsionalistide tegevusele.

Küll aga eitas Janukovõtš talle süüks pandavat korruptsiooni, rääkides samas uhkusega oma autokogust, mis leiti tema luksusvillast. Ka eitas Janukovõtš käsu andmist avada meeleavaldajate pihta tuli. Samas ütles Janukovõtš, et ta pälvis otsuse eest jõudu mitte kasutada kriitikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles