Garibašvili: vaid Gruusia edu võib separatistlikud alad tagasi tuua

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Irakli Garibašvili hinnangul võivad Thbilisi edusammud majanduses, kultuuris ja sotsiaalküsimustes veenda Abhaasiat naasma Gruusia koosseisu.


«Eelkõige peaksime ära kasutama abhaaside seas levivaid meelolusid, eriti nende tundeid [Abhaasiaga piirneva Gruusia piirkonna] Samegrelo vastu,» ütles Garibašvili kohtumisel kohalike elanikega Samegrelo halduskeskuses Zugdidis.

«See on keeruline ülesanne, sest eelmine valitsus kõneles abhaaside ja osseetidega vihast ajendatuna,» lausus peaminister. «Meie esmane mure ei peaks olema territooriumi tagasisaamine, vaid usalduse taastamine oma abhaasidest ja osseetidest vendadega. Seda probleemi ei ole võimalik lahendada üleöö, vaja läheb tõsist tööd.»

Garibašvili avaldas lootust, et Gruusial õnnestub ühel päeval Suhhumi ja Tshinvali "läbinisti rahumeelsel teel" tagasi saada.

«Abhaasia peaks Gruusia koosseisu naasma omal tahtel. Neid peaks meie poole tõmbama igatsus turvalise tuleviku järele. Majanduslik, sotsiaalne ja kultuuriline areng on ainus viis hävitatud ühenduse taastamiseks,» sõnas valitsusjuht.

Garibašvili sõnul pöörduvad abhaaside südamed Thbilisi poole, kui Gruusiast saab tõeliselt demokraatlik ja euroopalik riik. «Gruusia territoriaalse terviklikkuse ja ühtsuse vundamendiks saab majanduslikult võimas riik, mis seisab oma jalgel,» sõnas ta.

Peaminister inspekteeris kolmapäeval Samegrelos taristuprojekte, külastades Anakliat, kus kindlustatakse süvasadama ehitamiseks kallast ning kuhu ehitatakse lennujaam, regionaalne logistikakeskus ning tööstustsoon.

Lõuna-Osseetia ja Abhaasia lõid Gruusiast lahku pärast 2008. aasta Gruusia-Vene augustisõda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles