Lavrov ei usu Kiievi väiteid «Maidani snaiprite» kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene välisminister Sergei Lavrovi sõnul on hulgaliselt tõendeid selle kohta, mis lükkavad ümber Ukraina võimude väited «Maidani snaiprite» kohta.

Ukraina võimude kinnitusel olid veebruaris Kiievi meeleavalduste ajal inimeste pihta tule avanud snaiprid seotud endiste võimudega eesotsas kukutatud presidendi Viktor Janukovõtšiga. Täna teatas siseminister Arsen Avakov, et konkreetse käsu inimeste pihta tule avamiseks andis Janukovõtš ning juhtumiga olid seotud ka Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) agendid. «FSB agendid osalesid nn terrorismivastse operatsiooni planeerimises kui ka täideviimises,» ütles Avakov.  

Lisaks teatas Ukraina prokuratuur täna 11 Ukraina miilitsa eriüksuslase ja nende komandöri kinnipidamisest. Kõiki neid kahtlustatakse seotuses veriste rahutustega Ukraina pealinnas.  

Lavrov ütles aga täna, et Kiievi väide läheb vastuollu tõenditega, mis kinnitavad tema sõnul vastupidist. Konkreetselt viitas Lavorv internetti lekkinud Eesti välisministri Urmas Paeti ja Euroopa Liidu välispoliitika juhi Catherine Ashtoni pealtkuulatud telefonikõnele, kus Paet räägib muu hulgas Ashtonile ka kahtlustest, et Kiievis Maidanil tulistasid nii meeleavaldajaid kui ka korrakaitsjaid samad snaiprid. Paet viitab sealjuures kodanikuaktivisti Olga Bogomoletsi sõnadele. «Tõde tuleb välja selgitada läbipaistvalt ja täielikult,» märkis Lavrov.

Venemaa on ka varem vestlusele viidanud, pidades seda tõestuseks, et snaipritele ei andnud käsku meeleavaldajaid tulistada mitte Janukovõtš või keegi tema kaaskondlastest, vaid selle taga oli tollane opositsioon ja sinna kuuluvad «ultranatsionalistid».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles