Video: Norra langevarjurit oleks võinud tabada meteoriit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra langevarjurit oleks võinud tabada meteoriit
Norra langevarjurit oleks võinud tabada meteoriit Foto: Youtube

Youtube´is oleval videol on näha Norra langevarjurit Anders Helstrupi ning seda, mis temaga oleks võinud juhtuda.

Norralane ja kosmiline külaline oleks võinud kokku põrgata 2012. aasta suvel.

Hestrup jäädvustas oma hüpet kiivrikaamera abil. Kui mees tagasi maapinnale jõudis, vaatas ta lindistuse läbi ja sai üllatuse osaliseks.

Videol on näha, kuidas sinisesse taevasse ilmub ootamatult teravnurkne objekt. See liigub mehest mööda vaid meetrite kauguselt. Helstrupil oli selleks ajaks juba langevari avanenud.

«Mul oli tunne, et mu lähedal oli midagi ebatavalist. Ma ei teadnud, mis see oli,» sõnas norralane hiljem ajakirjanikele.

Ta tahtis teada saada, mis temast mööda lendas. Hestrup saatis oma salvestise Oslosse loodusmuuseumi teadlastele uurimiseks.

Geoloog Hans Amundseni sõnul oli ta videot vaadates kohe kindel, et tegemist oli tüüpilise meteoriidiga.

Väidetavalt on Helstrupi juhtum maailmas esimene, milles langevarjur on jäädvustanud Maa atmosfääris kustunud ja vabalangemises olnud meteoriidi.

Meteoriiti nähakse tavaliselt tulekerana, kuid selle kiiruse kahanedes see kustub ja jahtub.

«Selle nägemine on märgatavalt ebatõenäolisem kui kolm korda järjest lotoga võitmine,» sõnas Amundsen meteoriidi langemise jäädvustamise kohta.

Haruldane video saadi juba 2012. aastal, kuid see jõudis avalikkusesse alles nüüd. Teadlased ja Helstrup palusid nüüd avalikkuse abi, kuna meteoriiti ei ole veel leitud.

Video pandi Youtube´i kõigile vaatamiseks. Samuti oodatakse pealtnägijate andmeid selle kohta, kuhu meteoriit langeda võis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles