Vershbow: Moskva püüab stabiilsete demokraatiate kujunemist takistada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretäri asetäitja Alexander Vershbow.
NATO peasekretäri asetäitja Alexander Vershbow. Foto: SCANPIX

NATO hinnangul püüab Venemaa luua Ukraina-vastase agressiooni abil Euraasias oma mõjusfääri ning takistada stabiilsete demokraatiate väljakujunemist, mis «võiksid Vene autoritaarse süsteemi legitiimsuse kahtluse alla seada», ütles alliansi asepeasekretär Alexander Vershbow.

«President [Vladimir] Putini eesmärgiks on luua Euraasias oma mõjupiirkond ja takistada välja kujunemast stabiilseid demokraatiaid, mis võiksid Venemaa autoritaarse süsteemi legitiimsuse kahtluse alla seada,» sõnas Vershbow rahvusvahelisel euroatlantilise julgeoleku konverentsil Krakówis eile.

«Selline käitumine on omane pigem 19. sajandi röövellikele rahvusriikidele - ja see erineb tunduvalt niisugusest koostööaltist ja rahumeelsest käitumisest, mida ootame tänapäevastelt kaasaegsetelt riikidelt,» lisas ta.

Asepeasekretäri sõnul «rebib [Moskva oma käitumisega] tükkideks rahvusvaheliste suhete käsiraamatu, mille kirjutamisega on suurt vaeva nähtud alates Teise maailmasõja lõpust».
«See rikub paljusid põhimõtteid, millest Venemaa on lubanud pärast külma sõja lõppemist kinni pidada. See tõmbab Euroopa kaardile uued eraldusjooned,» lausus ta.

Vershbow lisas, et Venemaa tegevus Ukrainas järgib varem Transnistrias, Lõuna-Osseetias ja Abhaasias nähtud mustrit.

«Selleks mustriks on mõjutada, destabiliseerida ja isegi sekkuda Venemaaga piirnevates riikides, venitada välja külmunud konfliktid, toetades korrumpeerunud ja separatistlikke gruppe ja seeläbi võtta suveräänsetelt riikidelt võimalus valida ise oma julgeolekukorraldust ja kujundada ise oma poliitilist saatust,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles