Jatsenjuk: Venemaa üritab Ukrainat vallutada majandusliku agressiooniga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaministri kt Arseni Jatsenjuk.
Ukraina peaministri kt Arseni Jatsenjuk. Foto: SCANPIX

Venemaa on Ukrainale müüdava maagaasi hinda kergitanud sel nädalal kaks korda, mis tegelikkuses tähendab kuupmeetri peaaegu kahekordset kallinemist.

«Poliitilist survet ei saa aktsepteerida. Venemaa ei suutnud vallutada Ukrainat sõjaliselt. Nüüd püüab see Ukrainat hõivata majandusliku agressiooniga,» rääkis Ukraina peaministri kt Arseni Jatsenjuk.

Venemaa nõuab tuhande kuupmeetri eest 485 dollarit, mis Jatsenjuki sõnul on vastuvõetamatu. Ukraina on valmis maksma 268 dollarit.

Valitsusjuhi sõnul on Ukrainalt nõutav hind Euroopa kõrgeim ja see pole majanduslik, vaid poliitiline hind.

Ukraina ähvardab pöörduda Stockholmi arbitraaži, kui gaasikuupmeetri hinna osas kokkuleppele ei jõuta, vahendas Ukrainska Pravda.

Jatsenjuk andis valitsusele seoses Venemaa avaldatava hinnasurvega korralduse valmistada võimalikke edasisi arenguid arvestades ette kaks tegevusvarianti. Neist üks puudutab varianti, kui Venemaa keerab Ukraina jaoks gaasikraani täiesti kinni.

Peaministri kt väitel läheks Euroopast läbi Slovakkia, Poola ja Ungari kaudu ostetav gaas maksma 100-150 dollarit vähem kui Vene oma. Ukraina saaks seda osta aastas kuni 20 miljardit kuupmeetrit.

Vene riikliku gaasimonopoli Gazprom väitel võlgneb Ukraina firmale varasemast ajast enam kui 8 miljardit eurot. Ettevõtte kinnitusel oli Ukraina saanud gaasi soodushinnaga ja ettemaksuna ning seda Krimmi poolsaarel baseerunud Sevastopoli baasi Venemaale rentimise eest, vahendas Interfax. Kuna Krimm on Venemaa osa, siis peavad ukrainlased tegema tasaarvelduse ehk maksma osa rahast tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles