Turtšõnov: Venemaa sissetungi plaanimine on väga tõenäoline

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina presidendi kohusetäitja Oleksandr Turtšõnov (binokliga) ja kaitseministri kohusetäitja Mihhail Koval.
Ukraina presidendi kohusetäitja Oleksandr Turtšõnov (binokliga) ja kaitseministri kohusetäitja Mihhail Koval. Foto: SCANPIX

On väga tõenäoline, et Venemaa kavandab ulatuslikku sõjalist sissetungi Ukrainasse, ütles esmaspäeval Ukraina presidendi kohusetäitja Oleksandr Turtšõnov.

«Usume, et ulatusliku sõjalise sissetungi ettevalmistamine Venemaa Föderatsiooni poolt on väga tõenäoline,» ütles Turtšõnov Vilniuse Euroopa Liidu parlamendispiikrite konverentsile saadetud kõnes.

Turtšõnovi sõnul lubavad seda eeldada Venemaa hiljutised sammud Ukraina vastu.

«Kõik Venemaa sammud pärast Krimmi okupeerimist seavad eesmärgiks olukorra destabiliseerimise Ukraina kaguosas. Näeme neis sammudes hoolikalt kavandatud pikaajalist strateegiat Ukraina riikluse sihilikuks õõnestamiseks ja postsoveetliku impeeriumi taastamiseks. Venemaa Föderatsiooni relvajõud korraldavad Ukraina piiride lähedal avalikult manöövreid,» ütles Turtšõnov, kes on ka Ukraina ülemraada spiiker.

Ta lisas, et Ukraina ei tunnusta eales Krimmi annekteerimist, mis toimus «Vene okupatsiooni tingimustes».

«Venemaa kasutab Krimmis jõudu ukrainlaste muutmiseks Vene kodanikeks, hirmutab teisitimõtlejaid ja kiusab taga rahvusvähemuste aktiviste. Krimmi poolsaar oli ja jääb Ukraina lahutamatuks osaks, seda tunnustab kogu tsiviliseeritud rahvusvaheline üldsus,» ütles Turtšõnov.

Turtšõnov kavatses ELi parlamentide spiikrite konverentsil isiklikult osaleda, kuid oli sunnitud visiidi ära jätma venemeelsete tegevuse tõttu Donetskis, Harkivis ja Luganskis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles