USA ja Venemaa arutasid neljapoolsete kõneluste pidamist Ukraina asjus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry.
USA välisminister John Kerry. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry ja tema Vene kolleeg Sergei Lavrov arutasid esmaspäeval olukorda Ukrainas ning võimalikke neljapoolseid kõnelusi, teatas Ühendriikide välisministeerium.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Jen Psaki sõnul arutasid Kerry ja Lavrov kõneluste pidamist Washingtoni, Venemaa, Euroopa Liidu ja Ukraina vahel.

Psaki kordas samas, et Ühendriigid näevad Ida-Ukrainas valitsushoonete hõivamise taga Moskva kätt. «Kerry ütles Lavrovile, et USA jälgib viimase 24 tunni jooksul Harkivis, Donetskis, Luganskis ja Mariupolis arenenud sündmusi suure murega ning märkis, et need ei paista olevat spontaanselt kulgenud sündmused.»

Kerry toetas Ukraina valitsuse seisukohta, mille kohaselt on tegemist Venemaa kavandatud plaaniga, sõnas USA välisametkonna pressiesindaja. «Kerry ütles selgelt, et Venemaa peab edasiste katsete eest Ukrainat destabiliseerida maksma veel suuremat hinda. Lisaks arutasid välisministrid pingete de-eskaleerimiseks järgmise 10 päeva jooksul kõneluste alustamist Ukraina, Venemaa, USA ja ELi vahel,» lausus Psaki.

Psaki sõnul arutelud kohtumise aja ja päevakorra üle jätkuvad.

Vene välisministeeriumi sõnul rõhutas Lavrov «põhjaliku ja läbipaistva põhiseadusereformi hädavajalikkust», eriti Ukraina kaguosas arenevaid sündmusi silmas pidades. «Välisminister toonitas ka praktilise dialoogi olulisust Ukraina föderaliseerimiseks ning blokivälisuse põhimõtte ametlikuks kasutuselevõtuks,» seisis Vene välisministeeriumi avalduses.

Valge Maja pressiesindaja Jay Carney kutsus esmaspäeval Venemaa presidenti Vladimir Putinit lõpetama püüdlusi Ukrainat destabiliseerida.

Venemeelsed aktivistid hõivasid pühapäeval Donetskis ja Harkivis oblastivalitsuse ja Luganskis eriteenistuse hoone. Nad kuulutasid esmaspäeval Donetskis välja «rahvavabariigi» ja pöördusid abi saamiseks Venemaa poole.

Harkivi oblastivalitsuse hoone protestijad hiljem vabastasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles