Poola prokurör välistas plahvatuse Poola presidendilennuki pardal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola presidendi TU-154 pärast allakukkumist Smolenski lähedal metsas.
Poola presidendi TU-154 pärast allakukkumist Smolenski lähedal metsas. Foto: SCANPIX

Poola sõjaväeprokurör eitas väiteid, nagu oleks 2010. aastal Smolenski lähedal alla kukkunud Poola presidendilennuki pardal toimunud plahvatus.

«Pärast 700 proovi võtmist, ei leidnud eksperdid mingeid märke plahvatuse kohta Tu-154 pardal,» ütles kolonel Ireneusz Szelag eile. «Ekspertidel oli piiramatu ligipääs katastroofipaika ning kohta, kus hoitakse lennuki vrakki,» lisas Szelag, kelle sõnul ei leitud jälgi plahvatusest lennuki vrakilt, ohvrite säilmetelt ega ka katastroofipaigast.   

Ka vahetult pärast 2010. aasta 10. aprillil Poola presidendi Lech Kaczyński ja veel 95 reisija elu nõudnud lennukatastroofi ei leidnud Poola ja Vene uurijad jälgi lõhkeainetest. Seni pole Poola ja Venemaa jõudnud aga ühisele seisukohale lennukatastroofi põhjuste osas ning õnnetuse asjaolud on tänaseni ebaselged.

Venemaa sõnul lasub vastutus õnnetuse eest täielikult poolakatel, kuna õnnetuse põhjustasid lennuki TU-154 pilootide eksimused, kes otsustasid maanduda sobimatutes ilmastikutingimustes.

Poola hinnangul lasub osa süüst ka Vene lennujuhtidel, kes ei andnud Poola presidendilennuki pilootidele selgelt mõista, et keerulised ilmatingimused nõuavad mujal maandumist. Ka on Varssavi juhtinud tähelepanu vajakajäämistele lennudispetšerite ja Poola delegatsiooni ohutuse eest vastutanud ametnike töös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles