Kerry: USA sõjalised löögid ei oleks muutnud Süüria sõja kulgu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry.
John Kerry. Foto: SCANPIX

Sõjalised löögid, millega USA septembris Süüriat ähvardas, ei oleks muutnud riigi kodusõja kulgu, ütles eile Ühendriikide välisminister John Kerry.
 

Kerry ütles senati välissuhete komiteele, et sõjalistel löökidel, mida president Barack Obama keemiarünnaku korraldanud Süüria riigipea Bashar al-Assadi karistamiseks kaalus, ei oleks sealsele režiimile olnud hävitavat mõju.

Obama loobus karistusoperatsiooni korraldamisest pärast seda, kui Venemaa veenis Süüriat loobuma oma keemiaarsenalist. Kerry toetas toona Süüriale sõjaliste löökide andmist.

«Sel poleks olnud hävitavat mõju, mis sundinuks Assadi oma tegevust ümber hindama, sest pommitamine ei oleks kuigi kaua kestnud,» ütles Ühendriikide välisminister. «See ei oleks muutnud sõja kulgu,» sõnas ta.

«Bosnias hakkas pommitamiskampaania mõju avaldama 30 päeva ja 30 000 lahingulennu järel. Süüria puhul piirdunuks pommitamine ühe või kahe päevaga, et saata sõnum,» tõdes Kerry.

Tema sõnul on nüüdseks hävitatud 54 protsenti Süüria keemiaarsenalist.

Vabaühenduse Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus andmeil on Süüria konfliktis alates selle puhkemisest 2011. aasta märtsis surma saanud üle 150 000 inimese.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles