Putin: lõplik otsus Krimm liita lähtus sotsioloogilisest küsitlusest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin ütles täna, et lõplik otsus liita Krimm ja Sevastopol Venemaaga tehti pärast sotsioloogilise küsitluse läbiviimist poolsaarel.

«Tegin otsuse pärast seda, kui sai selgeks, mida rahvas tunneb. Me ei olnud selleks ette valmistunud. Me võisime ette kujutada, mida rahvas tunneb, kuid me ei saanud käsitleda seda faktina,» ütles Putin kohtumisel liikumise Rahvarinne aktivistidega.

«Esimesed sotsioloogilised küsitlused, mille me korraldasime - ütleme otse välja - salaja, ent mille tulemus peegeldas üsna hästi tegelikku olukorda, võimaldasid meil veenduda, et meie käitumine oli õige,» sõnas Vene riigipea.

Putin kordas, et esimene sotsioloogiline küsitlus, mis viidi läbi pärast Vene vägede kontrolli kehtestamist poolsaare üle, näitas, et 80 protsenti Krimmi elanikest, ning veelgi suurem osa Sevastopoli elanikest, soovib ühineda Venemaaga. «See arv suurenes referendumil veelgi,» ütles Vene president, nimetades näitajat hämmastavaks.

Putini sõnul ei oleks Venemaa saanud sedavõrd järjekindlalt ja püsivalt tegutseda, omamata teavet, et olukord oli selline, nagu see oli.

Kreml on Krimmi Venemaa osaks pidanud alates 18. märtsist, mil Putin ja Krimmi peaminister Sergei Aksjonov allkirjastasid poolsaare Venemaaga ühinemise leppe.

Moskva õigustab Krimmi liitmist 16. märtsi referendumiga, kus kohalike valimisametnike andmeil toetas 97 protsenti hääletanutest Ukrainast lahkulöömist ja Venemaaga ühinemist.

Ligi 100 ÜRO liikmesriiki Krimmi annekteerimise hukka mõistnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles