Rumeenia kutsub NATOt suurendama kohalolekut Ida-Euroopas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia välisminister Titus Corlățean.
Rumeenia välisminister Titus Corlățean. Foto: SCANPIX

NATO peaks sõjalist kohalolekut Ida-Euroopas suurendama ning käsitlema Krimmi annekteerimise järel Musta mere piirkonda prioriteedina, ütles Rumeenia välisminister Titus Corlățean neljapäeval.

«Rumeenial on NATO mere-, õhu- ja maavägede ida poole paigutamisega seoses konkreetsed ootused,» ütles Corlățean usutluses AFP-le. «Musta mere regioon peab olema NATO ja Euroopa Liidu jaoks kõrge prioriteet,» rõhutas ta.

Bukarest «on äärmiselt mures Ukraina arengute pärast, mis avaldavad rahvusvahelisele julgeolekule olulist mõju,» ütles Rumeenia välisametkonna juht.

Moldova separatistliku piirkonna Transnistria juht Jevgeni Ševtšuk teatas esmaspäeval, et Tiraspol soovib legaliseerida 2006. aasta referendumi tulemused ehk lüüa Moldovast lahku ja ühineda Venemaaga.

«Loodan, et poliitiline dialoog jääb peale,» ütles Rumeenia välisminister, lisades, et Moskva saaks näidata head tahet, osaledes järgmisele nädalale kavandatud järjekordses läbirääkimistevoorus Transnistria konflikti lahendamise üle. «On oluline, et kõnelused viivitusele vaatamata ikkagi toimuksid, sest see näitab, kas Moskva on selles küsimuses lahendusele avatud või mitte,» sõnas ta.

Corlățeani sõnul puudub Bukarestil igasugune huvi Euroopa Liidu ja Venemaa vastasseisu järele. Kui Venemaa peaks valima eskalatsiooni, «võivad kõne alla tulla edasised sanktsioonid», hoiatas ta siiski.

Rumeenia välisministri hinnangul ei tohiks ELi liikmesriikidele müüdava Vene gaasi hind olla põhjus «rahvusvahelise õiguse aluspõhimõtete unustamiseks».

«Euroopa gaasisõltuvusest Venemaast on palju juttu, kuid Venemaa sõltub omakorda Euroopa turgudest,» lausus Corlățean. «Venemaal võib olla huvi kuulata, mida Euroopa Ukrainaga seoses soovib.»

NATO saatis märtsi algul Krimmi okupeerimise taustal Poola ja Rumeenia kohale kaks luurelennukit AWACS.

Rumeenias Mihail Kogalniceanu baasis teenib ligi 1000 USA sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles