Nigeeria võitleb pliikatastroofiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigeeria puhastustööd
Nigeeria puhastustööd Foto: SCANPIX

Rahulikus Nigeeria põhjaosas Dareta külakeses toimub võidusõit ajaga, et ära hoida katastroofi, mis võiks muutuda maailma suurimaks pliimürgistuseks.

Teadaolevalt on juba 163 inimest surma saanud, nendest 111 olid lapsed. Aga tegelikult võib hukkunute arv olla mitmeid kordi suurem.

Laste surmajuhtumid said alguse juba jaanuaris, aga alles juunis alustati puhastamisoperatsiooniga mudaste hüttide külas Daretas. Kasutades ainsaid kättesaadavaid tööriistu – metallist kõplaid – üritavad kohalikud külaelanikud kõigest jõust puhastada saastatud pinnast. Pinnas kaevatakse üles, saastunud muld pannakse plastikkottidesse ning maetakse külast kaugemal taas maha, kirjutab CNN.

Blacksmithi Insituut USAst, mis on üks juhtivaim reostuse puhastusoperatsioonide läbiviija, hindas Dareta küla reostuse ohtlikult kõrgeks. Kui USA standardite kohaselt on normaaltasemeks 400 pliiosakest miljoni osakese kohta, siis Nigeerias on selleks 10 000 osakest.

«Kuna pliiosakesed on väga väikesed ning lapsed on seal pidevalt hoolimatult mulla läheduses, on see erakordselt ohtlik,» ütles Casey Bartram Blacksmithi Instituudist.

Blacksmithi Instituut üritab hetkel vähendada toksilise plii hulka ka Senegalis, kus on viimaste aastate jooksul surma saanud 18 inimest. Kuni Nigeeria juhtumini oli tegu kõige hullema pliimürgistusega.

«Meid kutsuti seda vaatama ja me algul plaanisime vaid neljapäevast visiiti, aga kuna tegu on niivõrd ohtliku olukorraga, jääme suure tõenäosusega sinna kauemaks ja üritame teha kõik, mis suudame,» lubas Ian von Lindern Blacksmithi Instituudist.

Suur osa Dareta küla meestest tegelevad kullakaevamisega, mistõttu nad viivad metallimaagi koju, kus nende naised ja lapsed seda töötlevad. Nende teadmata sisaldab kuld aga suures osas pliid, mis ongi hetkel põhiprobleemiks.

Kohalik juht Mohammed Bello lubas juhendada kõiki kohalikke oma kodudes maagitöötlust lõpetama. «Aga see saab olema väga keeruline, kuna vaesus on meil suur,» tõdes Bello.
Dareta külas on peale vaesuse veel teisigi probleeme. Külla jõudmiseks kulub mitmeid tunde ning peagi on see teekond täiesti võimatu, kuna algamas on vihmaperiood.

Dareta loodetakse puhtaks saada 26 päeva jooksul, aga kuna inimjõudu endiselt napib, ei ole kindel, kui kaua see tegelikult aega võtab. Siiski pole Dareta ainus küla, mis võitleb erakordsete toksiliste tasemetega, aga teisi külasid pole veel korralikult jälgitud ega sealt raporteeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles