Iisrael asub Gaza laevahaarangut ise uurima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: SCANPIX

Iisraeli valitsus kogunes täna, et kiita heaks otsus alustada Gaza sektorisse humanitaarabi viia üritanud laevakonvoil kahe nädala eest toimunud verise intsidendi ametlikku uurimist. Uurimise viib juudiriik läbi ise, siiski on komisjoni kaasatud kaks hääleõiguseta välisvaatlejat.

«Olen veendunud, et komisjon paljastab faktid, mis tõestavad, et Iisraeli ning Iisraeli kaitsevägede eesmärgid ja tegutsemine olid kooskõlas kõrgeimate rahvusvaheliste standarditega,» ütles peaminister Benjamin Netanyahu Reutersi teatel enne valitsusistungi algust.

Uurimiskomisjoni asub juhtima endine Iisraeli ülemkohtunik Jacob Turkel, peale tema kuulub komisjoni veel kaks iisraellast ning kaks hääleõiguseta välisvaatlejat – Põhja-Iiri poliitik ja Nobeli rahupreemia laureaat David Trimble ning Kanada õigusteadlane Ken Watkin.

Valge Maja nimetas juurdluse alustamist oluliseks sammuks ning ütles, et Iisrael on võimeline läbi viima õiglase juurdluse.

Iisraeli eriüksuslased pidasid Gazasse suundunud kuus abilaeva kinni 31. mail ning tapsid ühe reisilaeva pardal puhkenud kähmluste käigus üheksa Türgi aktivisti. Maailma üldsus mõistis verevalamise hukka ning vahejuhtum kahjustas tõsiselt Iisraeli suhteid Türgiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles