Lääneriigid ja Venemaa ei jõudnud Julgeolekunõukogus Ukraina suhtes üksmeelele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Julgeolekunõukogu Ukraina kriisi istung
ÜRO Julgeolekunõukogu Ukraina kriisi istung Foto: SCANPIX

Ida-Ukrainas on plahvatusohtlik olukord ning selle tõttu kogunes ööl vastu tänast New Yorgis ÜRO Julgeolekunõukogu erakorralisele istungile arutamaks olukorda.

Lääneriigid ja Venemaa ei jõudnud Ukraina küsimuses siiski kokkuleppele, edastab AFP.

Erakorraline nõupidamine lõppes tulemuseta ja hääletuseta.

Venemaa süüdistas Julgeolekunõukogus Ukraina praegust valitsust keerulise olukorra tekkimises. Lääneriigid seevastu pidasid Venemaad süüdlaseks.

Venemaa suursaadik ÜRO juures Vitali Tšurkin nõudis, et Kiiev ei kasutaks Ida-Ukrainas protestivate Venemaa meelsete vastu jõudu.

Ukraina presidendi kohusetäitja Oleksander Turtšõnov teatas eile, et Ukraina plaanib laiaulatuslikku terrorismivastast operatsiooni ning separatistid peaks relvad loovutama täna varahommikuks.

Ukraina suursaadik ÜRO juures Juri Sergejev sõnas, et Venemaa tekitas Ida-Ukrainas kriitilise olukorra, külvates teadlikult segadust.

Tegemist oli juba kümnenda korraga kui ÜRO Julgeolekunõukogu kogunes Ukraina kriisile lahendust leidma.

USA suursaadik ÜRO juures Samantha Power sõnas telekanali ABC poliitikasaates «This Week», et Venemaa meelsete rünnakud Ida-Ukrainas on professionaalsed ja hästi koordineeritud, mis viitab sellele, et nende taga on Venemaa «kindel käsi».

«Venemeelsed tegutsevad Ida-Ukraina linnades täpselt sama mustri järgi. Tegemist ei saa olla koordineerimatute ja üksteisest sõltumatute väljaastumistega,» nentis Power.

Julgeolekunõukogus rõhutati fakti, et NATO satelliitfotodel on näha umbes 60 000 Vene sõdurit Venemaa-Ukraina piiri juures.

Copy
Tagasi üles