Sarkozy andis Merkeli soovidele järele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel ja Nicolas Sarkozy Euroopa Liidust rääkides
Angela Merkel ja Nicolas Sarkozy Euroopa Liidust rääkides Foto: SCANPIX

Saksamaa ja Prantsusmaa vahelised arusaamatused kahanevad: Prantsusmaa loobus oma soovist tugevdada eurotsoonis koostööd ning kokku lepiti ka finantstehingute kogumise osas.

Plaanitud kohtumisest täpselt nädal aega hiljem toimus Berliinis Saksa liidukantsler Angela Merkeli ja Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy kauaoodatud arutelu finants- ja majanduskriisi teemade üle. Juba pool tundi pärast sisutihedat arutamist oldi valmis meediale jutuajamise tulemustest aru andma, vahendab Zeit Online.

President Sarkozy soov muuta vaid eurotsooni 16 riigis majanduspoliitika riikideüleseks ning Euroopa Liidu poolt selgemalt juhitavaks, sai Merkeli poolt tugeva kriitika osaliseks ning suruti julmalt maha.


«Kõik 27 riiki peavad majandusarengus koostööd tegema. Liikmete seas ei tohi olla soosikuid,» näitas Merkel oma selget vastuolu. 

Kokkuleppele jõuti ka finantsmaailmas olulise teema – tehingute– asjus. Nimelt soovivad Merkel ja Sarkozy juuni lõpus Kanadas toimuva G20 tippkohtumisel arutlusele võtta finantssektori maksustamise teema. Mõlemad pooldavad ka globaalsete finantstehingute maksustamist.


«Me ei ole veel rahul sellega, mis esimesel G20 tippkohtumisel kokku lepiti,» tõdes Merkel.

Kahe riigi vahelisi arusaamatusi üritasid mõlemad eitada. «Rohkem kui kunagi varem on Saksamaa ja Prantsusmaa ühel meelel,» märkis Sarkozy.

Merkel lisas: «Saksamaa ja Prantsusmaa on näidanud, et oleme endiselt tegutsemisvõimelised ning suudame ka tulevikus Euroopat kujundada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles