Kõrgõzstani võimud süüdistavad Bakijevi poega vägivalla rahastamises

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksim Bakijev
Maksim Bakijev Foto: SCANPIX

Kõrgõzstani vahevalitsuse esindaja süüdistas kukutatud presidendi poega Maksim Bakijevit riigi lõunaosas puhkenud etnilise vägivalla rahastamises.

Riigipöördega võimule tulnud ajutise valitsuse peaministri esimese asejuhi Almazbek Atambajevi sõnul maksis üleeile Suurbritannias Farnborough lennujaamas kinni peetud presidendi vanem poeg 10 miljonit dollarit, et riigis puhkeksid rahutused, vahendas AFP.

Uudisteagentuuri teatel on usbekkide ja kirgiiside vaheline vastasseis nõudnud ametlikel andmetel 170 inimelu, kuid väidetavalt on hukkunuid märksa rohkem.

«Nende hästi organiseeritud rahutuste rahakotiks on endise presidendi poeg Maksim Bakijev, kes alustas rahutuste rahastamist aprillis,» väitis Atambajev, kes nõudis Bakijevite väljaandmist Kõrgõzstanile, et nende üle saaks kodumaal kohut mõista.

Ka välismaiste ekspertide hinnangul on kahe rahvusgrupi vahelise vägivalla puhkemine otseselt seotud riigis käiva võimuvõitlusega. Kesk-Aasia riigi viiest miljonist elanikust 15 protsenti moodustavad usbekid on nimelt kahe kuu eest kukutatud Kurmanbek Bakijevi asemel võimule tulnud vahevalitsuse toetajad. Ekspresident on oma süüd aga eitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles