Reuters: Venemaa väeüksuste arv Ukraina idapiiri juures on kasvanud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reuters: Venemaa väeüksuste arv Ukraina idapiiri juures on kasvanud
Reuters: Venemaa väeüksuste arv Ukraina idapiiri juures on kasvanud Foto: SCANPIX

Uudisteagentuuri Reuters ajakirjanikud said võimaluse külastada Ukraina idapiiri juures asuvaid Venemaa alasid.

Rühm reporterid käis kaks korda kolmes erinevas paigas Ukraina piiri ääres. Esimene neist toimus möödunud nädala lõpul, teine eile.

Ajakirjanike sõnul on Venemaa sõjaline kohalolek Ukraina idapiiri juures silmanähtav. Nende visiitide vahelise paari päevaga lisandus märgatavalt Venemaa sõdureid.

Reutersi ajakirjanike tähelepanek on kooskõlas NATO andmetega, et Venemaa ei ole Ukraina idapiiri juurest oma üksusi ära viinud, vaid nende arvu suurendanud.

Reporterite sõnul lisandus lühikese ajaga lisaks sõduritele ka sõjatehnikat, näiteks tanke ja soomusmasinaid. Ka olevat sõjalisi üksusi strateegiliselt ümber paigutatud.

Venemaa Valjukini küla lähistel olnud Mi-24 lahinguhelikopterid olid kadunud, kuid sinna olid tekkinud 20 sõjaväe veoautot ja püsti oli pandud kümme telki.

Piirkond oli ümbritsetud okastraataiaga, mida veel möödunud nädalal ei olnud.

USA president Barack Obama soovitas selle nädala esmaspäeval Venemaa presidendil Vladimir Putinil Vene väed Ukraina piiri juurest minema viia. Venemaa ei ole seda teinud, vaid sõjalist kohalolu suurendanud.

NATO satelliitfotode andmetel on Ukraina idapiiril ja Krimmis kokku umbes 60 000 Vene sõjaväelast.

Poliitikaasjatundjate arvates ei huvita Putinit Ukraina vallutamine, vaid ainult Ukraina idaosa, mis on Venemaa jaoks starteegiliselt ja majanduslikult tähtis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles