Briti press: «verise pühapäeva» sõdureid pole vaja kohtu ette tuua

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Verise pühapäeva ohvrite omaksed juubeldasid eile Londonderrys kauaoodatud uurimisraporti avaldamise üle.
Verise pühapäeva ohvrite omaksed juubeldasid eile Londonderrys kauaoodatud uurimisraporti avaldamise üle. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron palus eile valitsuse nimel vabandust nn verise pühapäeva tapatalgu eest 30. jaanuaril 1972. aastal, mil Briti sõdurid lasid Põhja-Iirimaal maha 13 tsiviilisikut.

Eile viimaks avaldatud uurimisraporti kohaselt polnud ükski ohvritest relvastatud. Lisaks ei andnud sõjaväelased neile ka mingit hoiatust, et nad tule avavad. Ühtlasi tõid tapmised Põhja-Iirimaal kaasa veelgi suurema vägivalla, vahendas AFP.

Briti ajalehed kiitsid täna valitsust ametliku vabanduse eest. Näiteks Guardian nimetas Cameroni sõnu, et tapmised olid õigustamatud ja ebaõiglased, võimsaks, liigutavaks ja täiesti õigustatuks.

Ent mitmed kommentaatorid nentisid, et inimesi maha lasknud sõjaväelaste kohtulikule vastutusele võtmine 38 aastat hiljem pole õigustatud.

The Sun kirjutas, et kuna 1998. aasta rahuleppe raames vabastati vanglatest paljusid Briti võimu vastu võidelnud «IRA mõrvareid», siis kuidas saaksime nüüd sõjaväelasi trellide taha saata.

Samal seisukohal oli ka The Times: «Suure Reede kokkuleppel 1998. aastal oli kõrge moraalne hind, mis sisaldas koletutes kuritegudes süüdi mõistetud vangide vabastamist. Kõik osapooled tegid parema tuleviku huvides minevikuga moraalse kompromissi... Samas vaimus peaksid ametivõimud nüüd hoiduma süüdistuste esitamisest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles