Džomolungma šerpad leina tõttu sel hooajal enam alpiniste ei juhata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buda munk süütab hukkunud šerpa Ang Kaji Sherpa matuseriida.
Buda munk süütab hukkunud šerpa Ang Kaji Sherpa matuseriida. Foto: SCANPIX

Maailma kõrgeima tipu Džomolungma nepallastest teejuhid teatasid täna, et lahkuvad mäelt ja jätavad oma hukkunud kaaslaste mälestuseks tänavuse mägironimishooaja vahele.

«Meil oli täna pikk nõupidamine ja me otsustasime, et lõpetame oma hukkunud vendade auks sel hooajale mäkke ronimise. Kõik šerpad on selles ühel meelel,» ütles kohalik mäejuht Tulsi Gurung.

Eelmisel nädalal hukkus Džomolungma nõlval laviinis 13 marsruute ette valmistanud šerpat. Nende üheksa kaaslast õnnestus päästa.

Hukkunud kuulusid suuremasse šerpade rühma, kes toimetasid enne mägironimishooaja algust kohale telke, toitu ja köisi. Tegemist on sealse mägironimisajaloo kõige traagilisema õnnetusega.


Õnnetus juhtus reede hommikul kohaliku aja järgi kell kolmveerand kaheksa (04.00 Eesti aja järgi) umbes 5800 meetri kõrgusel Popkorniväljaks kutsutud piirkonnas.

Teises baaslaagris ootab praegu ilmaolude paranemist sadu mägironijaid ja teejuhte, kes plaanivad mai algul soodsate ilmaolude korral tõusu maailma kõrgeimale tipule. Mägironimishooaeg Nepalis saab läbi mai lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles