Sõjaoht: Põhja-Korea lükkab torpeedosüüdistused tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametnikud uurivad Lõuna-Korea sõjalaeva vrakki.
Ametnikud uurivad Lõuna-Korea sõjalaeva vrakki. Foto: SCANPIX


Teisipäeval lükkas Põhja-Korea tagasi süüdistused, mille kohaselt uppus Lõuna-Korea sõjalaev Cheonan Põhja-Korea torpeedo tõttu ning ähvardas ÜROd, et vaidlus võib viia sõjani.

«Sõda võib puhkeda igal ajal,» ütles saadik Sin Son Ho ning süüdistas Lõuna-Koread väljamõeldistes.

Põhja- ja Lõuna-Korea esitasid oma nägemused ÜRO-le esmaspäeval ning Lõuna-Korea nõudis Julgeolekunõukogul võtta kasutusele õiglased meetmed Põhja-Korea karistamiseks, kirjutab CNN.

Põhja-Korea saadik vastas sellele tegevusele ähvardavalt: «Kui Julgeolekunõukogu avaldab mõne dokumendi meie vastu ning mõistab meid hukka või mõtleb meid karistada, siis diplomaadina ei saa ma midagi ette võtta…Seega tuleb vastus sellele juba militaarjõududelt. »

Kui Põhja-Korea saadikult küsiti, kas riik võib kasutusele võtta ka tuumarelvad, vastas Sin Son Ho: «Tuumarelvad on meile olulised tõrjevahendid, kuna me oleme pidevalt võõrjõudude poolt ohustatud.»

Lõuna-Korea väitel ei tabanud 7,35-meetrine torpeedo otseselt Cheonani, aga see plahvatas 3-6 meetri sügavusel aluse all ning purustas selle.

Sin Son Ho sõnul toimus sellel päeval USA ja Lõuna-Korea ühine militaarõppus «Foal Eagle» ning vetes oli palju sõjalaevu mõlemast riigist. «Sellistes tingimustes on väga kaheldav, kas Põhja-Korea väike allveelaev oleks saanud rünnata Cheonani, millel on allveelaevade tõrjesüsteemid. Samuti on küsitav, kuidas nii USA kui ka Lõuna-Korea ei märganud meie allveelaeva.»

Lõuna-Korea märkis, et õppus toimus 170 meremiili laeva uppumiskohast eemal, mis ei ole Põhja-Koreast sugugi kaugel.

ÜRO Julgeolekunõukogu president Claude Heller ütles esmaspäeval, et ÜRO on kahe naabri pärast sügavas mures.

Helleri sõnul üritab nõukogu ära hoida kõikvõimalikke pingeid antud regioonis.

Kahetunnine nõupidamine toimus esmaspäeva pärastlõunal suletud uste taga ning sellest võttis osa USA, Austraalia, Suurbritannia, Rootsi ja Kanada eksperdid, kes osalesid ka õnnetuse uurimises.

«Ma arvan, et nõukogu peaks tegutsema otsustavalt, aga samal ajal üritama vältida tegevust, mis võiks viia kättemaksva rünnakuni,» ütles Jaapani suursaadik ÜROs Yukio Takasu.

Helleri sõnul pole lõplikku otsust veel tehtud ning läbirääkimised jätkuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles