Hispaania küla nimega Tapa Juute korraldab nimevahetusreferendumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Google Street View

Väike hispaania küla Castrillo Matajudios, mille nime teine poole tähendab hispaania keeles «tapa juute» korraldab järgmisel kuul referendumi võimaliku nimemuutuse teemadel.
 

Nime agressiivne tähendus on mitmete selle elanike jaoks piinlik. Linnapea Lorenzo Rodriguez Perez kinnitas täna, et küla 56 registreeritud hääleõigusliku elaniku käest küsitakse 25. mail, kas nad tahavad praegust nime alles jätta või vahetada selle välja asula eelmise sarnase kõlaga nime vastu.

Arhiiviandmetest on leitud, et küla esialgne 1035. aastast pärinev nimi oli Castrillo Motajudios, mille teine pool tähendab juutide mäge. Toona sai küla juutidega seotud nime ilmselt seetõttu, et sinna asusid sunniviisiliselt elama ümbruskonna juudid.

Varajasimad andmed uue agressiivsema kõlaga nime kasutusest pärinevad 1627. aastast – peaaegu sada aastat pärast seda, kui Hispaania saatis maalt välja juudid, kes ei võtnud omaks ristiusku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles