Norra psühhiaater kutsus vägistamisi kategoriseerima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Norras kutsus psühhiaater Synnøve Bratlie liigitama vägistamisi erinevatesse kategooriatesse ning tunnistama neist mõned – näiteks olukorrad, kus mees astub vahekorda naisega, kellega ta on läinud voodisse ajal, kui naine magab – vähem tõsisteks.
 


«Vägistamine tuleks liigitada erinevatesse kategooriatesse,» rääkis Bratlie. «On suur vahe vägivaldse vägistamise ning selle vahel, mis juhtub mehega, keda sa tunned ning pärast koos alkoholi tarbimist ja eelnevat kehalist kontakti.»

Bratlie sõnul näitab tema kogemus, et naised, kellega on magamise ajal vahekorda astunud mees, kellega nad on läinud voodisse, ei taha, et too vangi läheks. «Need tüdrukud tahavad tihti vabandust. Nad tahavad talle öelda, et ta on austuseta värdjas. Naised on mulle öelnud, et ei taha, et selline mees läheks mitmeks aastaks vangi.»

Naispsühhiaatri repliigid on Norras põhjustanud tõsise arutelu. Näiteks tuntud advokaat Trine Rjukan on arsti süüdistanud katses vähendada selle kuritöö tõsisust. «Ma kardan, et tema avaldusi tunnetatakse solvavana neile, kes on kogenud vägistamist,» arvas Bratlie. «Trivialiseerides vägistamist kui kuritegu suurendab ta vägistamist kogenute koormat.»

Norra võrdsuse ja diskrimineerimisvastasuse ombudsman postitas samal teemal Twitterisse aga sõnad: «Vägistamine on vägistamine. Punkt.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles