USA: Vene lennukid on korduvalt rikkunud Ukraina õhuruumi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid soomukitel Belgorodi äärelinnas Vene-Ukraina piiri lähistel 25. aprillil.
Vene sõdurid soomukitel Belgorodi äärelinnas Vene-Ukraina piiri lähistel 25. aprillil. Foto: SCANPIX

Venemaa sõjalennukid on viimase ööpäeva jooksul rikkunud korduvalt Ukraina õhuruumi, kinnitas reedel Pentagoni eestkõneleja.

«Ma võin kinnitada, et viimase 24 tunni jooksul on Venemaa lennukid sisenenud mitu korda loata Ukraina õhuruumi,» ütles kolonel Steven Warren.

Warren kutsus ühtlasi Moskvat «astuma viivitamatult samme pingete maandamiseks Ukrainas».
Koloneli sõnul on USA kaitseminister Chuck Hagel juba alates neljapäevast üritanud Venemaa kolleegi Sergei Šoiguga kokku leppida telefoniühenduse aega, kuid venelased pole tema palvele vastanud.

Warren ei täpsustanud, kus vanelaste lennukid täpsemalt Ukraina õhuruumi rikkusid või milliste lennukitega oli tegemist.

USA president Barack Obama ja Euroopa Liidu liidrid arutasid reedel võimalusi uute sanktsioonide kehtestamiseks Venemaale, kutsudes Moskvat üles lõpetama Ukraina heidutamist, teatas Élysée palee.

«Riigipead ja valitsusjuhid ärgitasid G7 riike kiiresti reageerima ja tõstatasid võimaluse, et rahvusvaheline üldsus võiks kehtestada Venemaa vastu uusi sanktsioone,» teatas president François Hollande'i kantselei avalduses.

Reedel telefonitsi vestelnud Obama, Hollande, Saksa kantsler Angela Merkel, Suurbritannia peaminister David Cameron ja Itaalia peaminister Matteo Renzi leidsid ühiselt, et Ukraina kavandatavate presidendivalimiste toimumine 25. mail on ülioluline.

Merkel teatas, et Euroopa Liidu välisministrid kohtuvad peagi, et arutada Venemaale Ukraina kriisi valguses uute sanktsioonide kehtestamist.

Euroopa Liit on seni kehtestanud reisikeelu ja külmutanud 55 Vene ja Ukraina kodaniku varasid. Lahkarvamusi põhjustab aga täiemahuliste majandus- ja kaubandussanktsioonide kehtestamine Venemaale, mille peaks heaks kiitma kõik 28 liikmesriiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles