Soome välisminister: OSCE vaatlejate röövimine võib olla provokatsioon

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome endine välisminister Erkki Tuomioja.
Soome endine välisminister Erkki Tuomioja. Foto: SCANPIX

Ida-Ukrainas Slovjanskis aset leidnud Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejate röövimise puhul võib olla tegemist provokatsiooniga, hoiatas Soome välisminister Erkki Tuomioja YLE hommikuprogrammis «Ykkösaamu».

Tuomioja sõnul on võimalik, et inimrööviga püütakse luua õigustust sõjalisele sekkumisele. Ida-Ukraina separatistide seas valitseb selline atmosfäär, kus vaenlast nähakse igal pool.

«See võib olla provokatiivne tegu, millel pole seost kõrgeima juhtkonnaga,» ütles ta.

Relvastatud separatistid röövisid eile Slovjanskis OSCE vaatlejate bussi, milles lisaks seitsmele välismaalasele oli viis Ukraina sõdurit. Kokku oli bussis 13 inimest.

«Venemaa võiks kasutada mõjujõudu ja teatada, et nende poole hoidvad rühmitused niisugust asja ei teeks. Ka Ukraina valitsus võiks tegutseda. Inimrööv on vaid üks kahetsusväärne asi muude seas ja on ebaõiglane Venemaad sellega seostada.»

Tuomioja võrdles Ukraina kriisi lahendamist pommi kahjutuks tegemisega. «Tuleb vältida äkilisi liigutusi,» tõdes ta.

Venemaa kavatseb teha kõik, et separatistid vabastaksid röövitud vaatlejad. «Meie arvates tuleb need inimesed võimalikult ruttu vabaks lasta,» ütles Venemaa alaline esindaja OSCE juures Andrei Kelin uudisteagentuurile ITAR-TASS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles