Lõuna-Korea peaminister pani ameti maha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea peaminister Chung Hong-won (esiplaanil) teatas täna oma tagasiastumisest.
Lõuna-Korea peaminister Chung Hong-won (esiplaanil) teatas täna oma tagasiastumisest. Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea peaminister Chung Hong-won astus pühapäeval ametist tagasi seoses võimude ebapiisava ja aeglase reageerimisega 16. aprilli laevaõnnetusele.

«Minu ametisse jäämine oleks liiga suur koorem administratsioonile,» ütles Chung lühikeses pöördumises.

Hukkunute omaksed needsid riigipead ja loopisid teda veepudelitega, kui ta üritas oma kaastundeavaldusi edastada.

«Ma palun vabandust, et ma ei suutnud seda õnnetust ära hoida ja sellele hiljem piisavalt tõhusalt reageerida,» tõdes riigipea. «Ma arvan, et peaministrina pean ma kindlasti võtma vastutuse ja ameti maha panema.»

Kogu valitsus on juhtunuga seoses langenud raevuka kriitikalaine alla.

Peale aeglase reageerimisele süüdistati võimuesindajaid ka pidevalt muutuva või koguni ilmse väärinformatsiooni jagamises, mis tekitas vanematele suuri kannatusi.

Gyeonggi provintsi võimud saatsid tund pärast õnnetust vanematele tekstisõnumi, milles väideti, et «kõik Danwoni õpilased on päästetud», mis jõudis ka välismeediasse ja uudisteagentuuridesse ning võis mõjutada seda, et juhtunule ei pööratud kohe alguses piisavalt tähelepanu.

Lõuna-Korea võimud on vahistanud eelmise nädala ohvriterohke laevaõnnetuse järel kõik parvlaeva Sewol juhtimisega seotud olnud 15 meeskonnaliiget, teatas prokuratuur. Prokurör Jung-jini sõnul vahistati laupäeval kaks roolimadrust ja veel kaks meeskonnaliiget. Parvlaeva kapten Lee Joon-seok ja veel kümme meeskonnaliiget võeti vahi alla juba varem.

Meeskonnaliikmeid süüdistatakse hooletuses ja reisijate abita jätmises. Kaptenile heidetakse ette laeva evakuatsiooniga venitamises.

Lõuna-Korea Incheoni sadamalinnast Jeju kuurortsaarele teel olnud reisilaev Sewol läks 16. aprillil riigi edelarannikul ümber.

Õnnetuses sai surma või jäi kadunuks 302 inimest, neist 230 kooliõpilased. Praeguseks on laevast välja toodud 187 surnukeha. 174 inimest päästeti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles