Grybauskaitė on presidendivalimistel selge soosik

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė Foto: SCANPIX

Leedu ametisolev president Dalia Grybauskaitė edestab 13 päeva enne presidendivalimisi ülejäänud kandidaate selge vahega, selgub täna avaldatud arvamusuuringu tulemustest.

Uuringufirma Spinter Tyrimai arvamusuuringu tulemuste kohaselt hääletaks Grybauskaitė poolt 46,4 protsenti neist valijaist, kes kavatsevad valima minna. Kui võtta arvesse ka nende inimeste arvamust, kes ei kavatse valima minna, siis toetab Grybauskaitėt 42,5 protsenti küsitletuist, vahendas uudisteagentuur BNS.

Grybauskaitėle järgneb peaministripartei sotsiaaldemokraatide kandidaat, Euroopa Parlamendi saadik Zigmantas Balčytis, kelle poolt annaks hääle 12,3 protsenti valijaist. Balčytis edestab samuti valitsusliitu kuuluvat Tööparteid esindavat Leedu parlamendi saadikut Artūras Paulauskast, kelle poolt hääletaks 9,9 protsenti küsitletuist.

Kokku kandideerib valimistel seitse kandidaati, kes suutsid tasuda 11 500 liti (3330 euro­) suuruse kautsjoni ja koguda oma kandidatuuri toetuseks 20 000 allkirja. Lisaks eelpool mainitutele kandideerivad presidendiks Vilniuse linnapea Artūras Zuokas, Ignalina meer Bronis Ropė, Euroopa Parlamendi saadik ja poola vähemuse liider Valdemar Tomaševski ja Leedu parlamendisaadik Naglis Puteikis.

11. mail toimuval presidendivalimiste esimeses voorus valituks osutumiseks peab valima tulema vähemalt pool 2,6 miljonist valijast ja presidendikandidaat koguma vähemalt 50 protsenti häältest. Kui seda ei juhtu, korraldatakse koos Euroopa Parlamendi valimistega 25. mail valimiste teine voor kahe enim hääli kogunud kandidaadi vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles