Palestiina välisminister: suhted Eestiga said uue hoo

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina välisminister Riad Malki Tallinnas
Palestiina välisminister Riad Malki Tallinnas Foto: SCANPIX

Täna Eestit väisanud Palestiina välisministri sõnul on Eesti edulugu maailmas ning nüüd on meil aeg aidata ka teisi riike.

Täna viibis esmakordselt Eestis Palestiina omavalitsuse välisminister Riad N. A. Malki, kes kohtus president Toomas Hendrik Ilvese, välisminister Urmas Paeti ja Riigikogu väliskomisjoni esimehe Sven Mikseriga. Kohtumisel arutati Eesti ja Palestiina koostööd e-riigi valdkonnas, olukorda Lähis-Ida regioonis ja Lähis-Ida rahuprotsessiga seonduvat. Samuti allkirjastati protokoll poliitiliste konsultatsioonide pidamiseks Eesti ja Palestiina vahel. Hiljem külastas Malki ka e-Riigi Akadeemiat ja IKT Demokeskust.

E-riigi valdkonnas on Eesti Palestiina oluliseks eeskujuks. Palestiina välisminister nimetas täna välisministeeriumis toimunud pressikonverentsil Eestit lausa edulooks maailmas ning lootis, et kunagi suudab Palestiina olla sama edukas oma piirkonnas. Aga selleks on vaja Eestilt palju õppida. «Te peaksite mõistma, et Eesti on väga edukas ja nüüd soovivad teised teie abi,» tõdes Malki.

Eesti ja Palestiina vaheline koostöö ei hõlma aga ainult e-riigiga seonduvat, vaid toimub ka hariduse valdkonnas. Nimelt saabub paari kuu pärast Eestisse 15 noort Palestiina diplomaati, kes hakkavad Eesti Diplomaatide Koolis uusi kogemusi omandama.

Palestiina välisministri sõnul arenevad meie kahepoolsed suhted hästi ning diskussioon ministeeriumite vahel peab jätkuma. «E-riigi projekt on vaid algus, see on meie esimene ühisprojekt, aga neid tuleb veel,» lubas Malki.

Lähis-Ida regioonis toimuva asjus on nii Eesti kui ka Palestiina ühel arvamusel: ainus võimalik lahendus probleemide lõpetamiseks on nö kahe riigi lahendus ehk Iisraeli kõrval peab eksisteerima ka Palestiina riik.

Samuti tuleks Paeti sõnul võimalikult kiiresti parandada humanitaarabi Gaza elanikele: «Hoolimata viimasest intsidendist merel, kus abiga Gazasse suunduvad laevad kinni peeti, peavad kõnelused Iisraeli ja Palestiina vahel jätkuma.»

Malki oli tänulik, et Eesti on Euroopa Liidu liikmesusega andnud Palestiina arengusse niivõrd olulise panuse. «Eesti on meie jaoks sõbralik riik,» tõdes Malki.

Välisminister Paeti sõnul ei ole aga ainult Palestiinal meilt õppida, vaid ka vastupidi: koostööd saab edaspidi arendada nii majanduses kui ka turismis, mis annab Eesti ettevõtjatele suuri võimalusi. «Mida rohkem on Eestil sõpru, seda parem,» kommenteeris Paet.

Palestiinlased avaldasid soovi Eesti e-riigi kogemuse vastu 2008. aastal. Eesti välisministeerium on Palestiina Omavalitsuse soovil alustanud koostööd e-valitsemise kogemuse jagamiseks, et aidata kaasa Palestiina õigusriigi süsteemi ülesehitusele. Alates 2009. aastast on Palestiinas käimas kaks infotehnoloogia valdkonna arengukoostöö projekti. Ühe eesmärk on ette valmistada X-tee juurutamist Palestiina Omavalitsuses. Teine, UNESCO kaasfinantseerimisel läbiviidav, aitab kaasa info- ja kommunikatsioonitehnoloogiate kasutamisele palestiina haridussüsteemis.

Eesti esimene visiit Palestiina aladele toimus 2009. aasta novembris, mil välisminister Paet kohtus nii välisminister Riad Malki kui Palestiina omavalitsuse peaministri Salam Fayyadiga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles