Keenias said mehed ametlikult mitmenaisepidamise õiguse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keenias said mehed ametlikult loa mitmenaisepidamiseks
Keenias said mehed ametlikult loa mitmenaisepidamiseks Foto: SCANPIX

Keenia president Uhuru Kenyatta allkirjastas eile uue seaduse, mille kohaselt selle riigi meestel on õigus abielluda mitme naisega.

Seaduses olev üks säte ärritab nais- ja inimõiguslasi enim – nimelt ei pea mees juba olemasolevale naisele või naistele ütlema, et ta võtab veel ühe või mitu naist, kirjutab BBC.

Kriitikute arvates on Keenia uus polügaamiaseadus vastuolus kristlike pereväärtuse ja abielu kui institutsiooni põhimõttega ning naisi alandav ja solvav.

Uus seadus tekitas juba selle arutamise ajal mees- ja naisparlamendisaadikute seas vastuolu. Seaduse arutamisel marssisid naisrahvasaadikud istungitesaalist välja. Meesesindajad aga toetasid uut seadust.

Keenias oli ka varem mitmenaisepidamine lubatud, kuid siis pidi mees küsima juba olemasolevatelt naistelt luba veel üks või mitu naist võtta.

Seni ei olnud mitmenaisepidamine seaduse silmis siiski täiesti legaalne ning enamjaolt oli see levinud maapiirkondades.

Samas aga võib polügaamia meestele kalliks maksma minna, sest uue seaduse kohaselt on naistel õigus poolele abielu jooksul hangitud varale. Kui naisi on palju ja kõik soovivad poolt endale, siis võib mees dilemma ees olla. Vara probleem võib tekkida ka pärast mehe surma – kuidas jagada vara naiste vahel, et igaüks saaks just tema nõutud osa.

Seaduse kohaselt ei pea naine samas enam tõestama, et osa vara on tema hangitud ja tal on sellele õigus. Ta peab saama oma osa automaatselt.

Keenias ei ole lääne mõistes vaba kooselu seni kuigi populaarne ning homoabieludesse suhtutakse viha ja põlgusega.

Keenias saab abielluda alates 18. eluaastast. Keenia naised tohivad olla abielus vaid ühe mehega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles