USA kutsus Lähis-Ida kõneluste tähtaja möödudes «pausile»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry.
John Kerry. Foto: SCANPIX

USA kutsus teisipäeval pärast Lähis-Ida rahukõneluste tähtaja möödumist pidama läbirääkimistel pausi.

Eelmise aasta juulis pandi kõnelusi taasalustades paika üheksa kuu pikkune periood rahuleppe saavutamiseks. Iisrael ja palestiinlased ei suutnud selle aja jooksul Washingtoni jõupingutustele vaatamata jõuda rahuleppeni ega kokku leppida ka kõneluste pikendamises.

Ühendriikide ametiisikute sõnul ei ole välisminister John Kerryl kahetsusi Lähis-Ida rahukõnelustele panustatud energia üle ning ta on valmis sellele uuesti pühenduma, kui temalt seda palutakse.

Iisrael ja palestiinlased on viimase kuu jooksul astunud samme, mis viisid läbirääkimiste katkemiseni ning süüdistanud selles teineteist.

Pärast üle aasta kestnud Kerry intensiivset «süstikdiplomaatiat» ei ole Washington valmis läbikukkumist tunnistama, mööndes, et läbirääkimistel tehakse «paus»

«Esialgne läbirääkimisperiood pidi kestma 29. aprillini ehk tänaseni. Selle kuupäeva juures ei ole enam midagi erilist,» ütles USA välisministeeriumi pressiesindaja Jen Psaki Washingtonis ajakirjanikele.

«Oleme jõudnud punkti, kus vajalik on paus, mille jooksul osapooled peavad jõudma otsusele, mida nad järgnevalt teha tahavad,» sõnas Psaki.

Iisraeli ja palestiinlaste juhid ütlesid rahukõneluste tähtaja möödumisele reageerides, et nad on valmis läbirääkimisi jätkama, kuid ainult kindlatel tingimustel.

«Kui me soovime läbirääkimisi jätkata, tuleb vabastada (palestiinlastest) vangid ... külmutada juudiasunduste ehitamine. Seejärel tuleb kolme kuu jooksul pidada kõnelusi piiride üle, mille jooksul tuleb asundustegevus täielikult peatada,» ütles Palestiina omavalitsuse president Mahmoud Abbas.

Iisraeli kõrge valitsusametnik ütles, et kõnelused ei saa jätkuda enne, kui Abbas ütleb lahti möödunud nädalal sõlmitud Palestiina ühtsuspaktist Gaza sektorit kontrolliva äärmusrühmitusega Hamas. Pakt näeb ette Palestiina ühtsusvalitsuse moodustamist viie nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles