Barroso: Putini eesmärk on täielik kontroll Ukraina üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
José Manuel Barroso.
José Manuel Barroso. Foto: SCANPIX

Venemaa presidendi Vladimir Putini eesmärk on «täielik kontroll» Ukraina üle, ehkki mitte tingimata sõjaliste vahenditega, ütles Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso kolmapäeval.

«Mul pole vähimatki kahtlust, et härra Putini eesmärk on saavuta täielik kontroll Ukraina üle,» rääkis Barroso USA pealinnas Washingtonis Atlandi Nõukogu mõttekoja üritusel.

«Ma ei ütle, et tema eesmärk on tingimata okupeerida kogu Ukraina, kuid täielik kontroll Ukraina üle on tema eesmärk, selles ma ei kahtle,» lisas ta.

«Õigupoolest on ta mulle korduvalt öelnud, et iseseisev Ukraina on lääne kunstlik moodustis,» märkis Barroso.

Euroopa Komisjoni president ütles, et Venemaa sekkumine naaberriigis on ohtlik pretsedent, mis eirab rahvusvahelist õigust.

Barroso sõnul on Putin tahtnud Ukrainat pikka aega Moskva juhitud tolliliitu ning on vastu Kiievi ja Euroopa Liidu leppele.

Ukraina valitsus ja lääneriigid süüdistavad Moskvat venemeelsete mässu õhutamises Ida-Ukrainas.

Vene sõjaväelased hõivasid pärast Ukraina presidendi Viktor Janukovõtši tagandamist veebruari lõpus Ukrainale kuuluva vene enamusega Krimmi poolsaarel ja liidendas selle märtsi keskpaigaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles