Ukraina taastab ajateenistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõdurid
Ukraina sõdurid Foto: SCANPIX

Ukraina taastab ajateenistuse, et toime tulla riigi idaosas jätkuvate rahutustega; neljapäeval välja antud presidendi seadluse kohaselt jõustub otsus viivitamatult.

«Võtsime selle abinõu tarvitusele, arvestades riigi ida- ja lõunaosas halvenevat olukorda ... relvastatud venemeelsete üksuste kasvavat jõudu ja administratiivhoonete hõivamist ...., mis ähvardavad riigi territoriaalset terviklikkust,» on öeldud president Oleksandr Turtšõnovi kantselei avalduses.

Ukraina parlament otsustas 17. aprilli hääletusel soovitada presidendi kohusetäitjal taastada relvajõududes viivitamatult ajateenistus, et «kindlustada Ukraina kaitsevõimet ja seoses agressiooniga Vene Föderatsiooni poolt».

Ukraina lõpetas kohustusliku ajateenistuse alles sel aastal vastavalt seadusele, mille 2013. aastal esitas tollane Kremli-sõbralik president Viktor Janukovõtš, kes läänemeelsete meeleavalduste survel kahe kuu eest riigist põgenes.

Ukraina relvajõududes teenib hetkel 130 000 sõdurit. Koos reservväelastega võib isikkoosseisu kasvatada ühe miljonini.

Turtšõnov on varem öelnud, et keskvõim on võimetu peatama administratiivhoonete ülevõtmist venemeelsete separatistide poolt.

Lääs ja Kiiev on veendunud, et rahutusi on mahitanud Venemaa, et destabiliseerida Ukrainat enne 25. maiks kavandatud presidendivalimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles