SBU andmeil rahastas Odessa vägivalda Janukovõtši kaaskond

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile õhtul veriste sündmuste toimumispaigaks olnud Odessa ametiühingute maja juurde on nüüd kuhjatud küünlaid ja lilli.
Eile õhtul veriste sündmuste toimumispaigaks olnud Odessa ametiühingute maja juurde on nüüd kuhjatud küünlaid ja lilli. Foto: SCANPIX

Ukraina julgeolekuteenistus SBU süüdistas eile Odessas rahutusi provotseerinud löömameeste palkamises endist peaministrit Sergei Arbuzovit ja endist asepeaministrit Oleksandr Klõmenkot.


Odessa kokkupõrgetes hukkunute arv on praeguseks tõusnud 46ni, vigastatuid on üle 200 ja vahistatud on seoses rahutustes osalemisega 144 inimest. Enamik hukkunuist lämbus, kui barrikadeeritud ametiühingute majale tuli otsa pandi.

Moskva poolehoidjatega tekkinud Ukraina poolel olid kohalikud EuroMaidani aktivistid ja jalgpallifännid.

«Õõnestustööd Ukraina linnas Odessas rahastasid endised tippametnikud ning selle sihtmärgiks oli Lõuna-Ukrainas stabiilsuse häirimine,» rääkis SBU pressiesindaja Katerina Kosareva.«Selle organisaatorid plaanisid, et sellest saaks täiemahuline ebastabiilsus meie riigi ülejäänud piirkondades.»

Kosareva sõnul tulid kokkupõrgete algatajad Moldova separatistlikust Transnistria piirkonnast ja neid juhtisid venelased. Odessa oblasti naabruses paiknev Transnistria on Vene vägede tugipunkt olnud juba aastaid.

Nii Arbuzov kui Klõmenko pagesid Ukrainast veebruaris ning arvatakse, et nad varjavad end Venemaal samamoodi nagu Viktor Janukovõtš. Ukraina peaprokuröri kohusetäitja Oleg Mahnitski märkis 28. aprillil Financial Timesile antud intervjuus, et Venemaale minnes võtsid Janukovõtš ja tema kaaskond ühes 32 miljonit USA dollarit sularaha.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles