Ukrainas vangistatud rootslasest vaatleja: 32 tundi keldris oli hirmutav

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thomas Johansson (keskel)
Thomas Johansson (keskel) Foto: SCANPIX

Ida-Ukrainas vangistuses olnud Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) rootslasest vaatleja Thomas Johansson paljastas eile oma hirmutava kogemuse.

Tema ja veel seitse OSCE vaatlejat võeti kinni nädal tagasi Slovjanskis, edastab Helsingin Sanomat.

Johansson vabastati teistest kaks ööpäeva varem.

«Olime 32 tundi keldris. Täielik ebakindlus, sest me ei teadnud, mis meiega juhtuda võib. Me ei saanud ka oma perekondadele enda kohta infot edastada. See painas mind kogu aeg,» lausus rootslane pärast vabanemist pressikonverentsil.

Johanssoni sõnul koheldi neid siiski üsna hästi.

OSCE vaatlejad võeti kinni 25. aprilli pärastlõunal. Johansson kirjeldas, kuidas järsku relvastatud meeste grupp saabus parklasse, kus oli nende auto. Nad sunniti seisma vastu müüri. Üsna varsti saabus buss, kuhu nad peale pandi.

Vaatlejad viidi Slovjanski linnavalitsuse hoone keldrisse. Neilt võeti käekellad, kingapaelad ja kõik, mis oli taskutes. Nende käed seoti seljataha ning silmadele pandi rätik. Nad olid silmad kinni seotuna kaheksa tundi. WC-sse ei lubatud neid üksinda ning ka siis olid käed kinni seotud.

Vaatlejatele anti söögiks leiba ja kalamarja.

«See ei olnud just palju, kuid me ei olnud ka näljas. Süüa ja vett siiski oli,» lausus rootslane.

Johanssoni sõnul ei öeldud neile, miks nad vangistati.

Möödunud nädala laupäeval viidi OSCE vaatlejad maja keldrist neljandale korrusele ning pühapäeval öeldi, et neil tuleb minna rahvusvahelisele pressikonverentsile.

Pärast seda lubati neil teiste OSCE esindajatega kohtuda. Siis Johansson eraldati teistest vaatlejatest ja talle teatati, et ta on vabastatud.

«Mul oli raske, et ei olnud võimalik oma kolleegidega hüvasti jätta,» nentis vaatleja.

Johansson ei tea, miks ta enne teisi vabastati. Ta arvab, et selle põhjuseks oli ta diabeedihaigus.  

«Ma ei tea, kas mind vabastati haiguse või millegi muu tõtt,» lausus rootslane.

Ülejäänud vangistatud OSCE vaatlejad olid sakslased, üks taanlane, üks tšehh ja üks poolakas. Nad vabastati möödunud nädalalõpul ning Johansson sõitis neile Berliini vastu.

Johansson on olnud Rootsi armees 35 aastat ning ta on oma auastmelt major.

«See juhtum oli midagi sellist, milleks ei saa valmis olla. Treening on üks asi, kuid reaalsus hoopis midagi muud,» lausus mees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles