NATO vägede suurendatud kohalolek Ida-Euroopas võib muutuda alaliseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO Euroopa vägede ülemjuhataja kindral Philip Breedlove.
NATO Euroopa vägede ülemjuhataja kindral Philip Breedlove. Foto: SCANPIX

NATO vägede suurendatud kohalolek Ida-Euroopas võib muutuda alaliseks, ütles alliansi Euroopa vägede ülemjuhataja kindral Philip Breedlove eile.

Breedlove, kes täidab ühtlasi USA Euroopa vägede ülemjuhataja kohuseid, leidis, et NATO liikmesriigid vähendasid külma sõja lõpu järel kaitsekulutusi, sest nad ei näinud Venemaas enam vaenlast, vaid partnerit.

«Krimmi annekteerimine muudab seda,» ütles Breedlove Ottawas pressikonverentsil pärast kohtumist Kanada peaministri Stephen Harperi ja teiste ametiisikutega. «Oleme selgelt välja öelnud, et paradigma on muutunud. Venemaa ei tegutse partnerina,» ütles kindral.

Breedlove'i hinnangul peab NATO üle vaatama oma reageerimisvõime ning vägede paigutuse, et kohaneda uue paradigmaga, mida «allianss on näinud Krimmis ning Ukraina idaosas».

Vastates küsimusele, kas Ukraina arengud võivad tuua kaasa NATO suurendatud kohaloleku alaliseks muutumise Venemaaga piirnevates liikmesriikides, ütles Breedlove, et «see on midagi, mida me peame kaaluma».

Ta märkis siiski, et selle otsustavad septembri alguses Walesi kogunevad alliansi 28 liikmesriigi juhid.

NATO on reageerinud Venemaa sekkumisele Ukrainas kohaloleku suurendamisega idapoolsetes liikmesriikides, saates piirkonda sõjalaevu ja hävituslennukeid.

Praeguse seisuga kehtivad alliansi ajutised abinõud aasta lõpuni.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles