Boko Haram hõivas linna, mille kaitsjad tegelesid röövitud tüdrukute otsimisega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitüdrukute vabastamist nõutakse ka Washingtonis Nigeeria saatkonna ees.
Koolitüdrukute vabastamist nõutakse ka Washingtonis Nigeeria saatkonna ees. Foto: SCANPIX

Boko Harami islamiäärmuslaste rünnakus Nigeeria loodeosas asuvale linnale hukkus sadu inimesi, teatasid täna kohalikud võimud ning pealtnägijad.
 

Borno osariigi senaatori Ahmed Zanna sõnul oli Gamboru Ngalas paiknenud väekontingent lahkunud 200 röövitud koolitüdruku otsingutele Tšaadi järve ümbrusesse ning linn oli kaitseta. Relvastatud mehed soomukitel ning mootorratastel tungisid linna esmaspäeval ning tegid selle maatasa, ütlesid tunnistajad.

Ellujäänute sõnul tulistasid islamisissid Kameruni põgeneda üritanud tsiviilisikute pihta.
Hukkunute arvu on hektel võimatu kindlaks määrata, kuna ekstremistid on linna vallutanud, teatasid veretöö pealtnägijad AFP-le.

Senaatori väitel võib tapetuid olla 300 ringis ning lisas, et ekstremistid süütasid põlema kõik linna ärikeskused, sealhulgas turu, kus käidi kauplemas tervest piirkonnast.

Boko Haram, mis tähendab hausa keeles «Lääne haridus on kurjast», on Nigeeria valdavalt moslemitega asustatud põhjaosas terrorirünnakuid ja inimrööve korraldanud alates 2009. aastast, kuid viimasel ajal on need muutunud eriti vägivaldseks ja ohvriterohkeks.

Nad on rünnanud nii isoleeritud külasid, kirikuid ja koole kui ka sõjaväebaase. Viimati röövisid islamistid koolist 230 tüdrukut ja müüsid nad mõnedel andmetel naaberriikidesse Tšaadi ja Kameruni pruutideks. Borno osariigis rööviti sel nädalal veel 11 külatüdrukut.

Täna lubas president francois Hollande, et Prantsusmaa aitab kaasa röövitud 200 tüdruku otsingutel ja vabastamisel.

USA president Barack Obama nimetas teisipäeval röövimisi südantlõhestavateks ning ennekuulmatuteks.

Nigeeria on esitanud korduvaid abipalveid rahvusvahelisele üldsusele pantvangide vabastamiseks.


Äärmusrühmitus tahab kehtestada riigis jõuga karme šariaadiseadusi, ehkki pool Nigeeria 170 miljonist elanikust on ristiusku. Vägivald on sundinud riigi põhjaosast põgenema ligi 300 000 inimest. Nad on rünnanud nii kõrvalisi külasid, kirikuid ja koole kui ka sõjaväebaase. Laste massilist röövimist pole usuäärmuslased varem korda saatnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles