Läti avalikustab KGB arhiivid 2018. aastal pärast põhjalikku uurimist

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kong KGB Riia peakorteris.
Kong KGB Riia peakorteris. Foto: SCANPIX

Läti KGB arhiivid tehakse avalikkusele kättesaadavaks alles 2018. aastal pärast seda, kui teadlaste komisjon on need üle vaadanud, otsustas täna Läti parlament.

Teadlaste komisjon moodustatakse 1. jaanuaril 2015. aastal ja seda rahastatakse riigieelarvest. Uurimistöö lõpptähtaega pikendati aasta võrra ja nüüd on selleks 31. mai 2018. Kui teadlased on arhiivi läbi uurinud, tehakse see avalikkusele kättesaadavaks, edastas Baltic Course.

Läti seimi õiguskomitee esimees Ilma Cepane rääkis, et KGB arhiivide valimatu avalikustamine võib teha palju kahju – on selge, et pelgalt inimese nime olemasolu KGB dokumentides ei saa olla kindlaks tõendiks tema koostööst represiivorganiga. Samuti ei ole KGB dokumentatsioon veatu ja sisaldab palju valeandmeid, kinnitas Cepane. Sellega põhjendas ta ka teadusliku lähenemise vajadust enne dokumentide avalikustamist.

Praegu kehtiva seaduse järgi on KGB endiste ametnike ja informaatorite õigustele kehtestatud teatud piirangud, kuid seadusemuudatusega hakatakse neid iga viie aasta järel üle vaatama.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles