Putin tõmbas Ukraina separatistidelt «vaiba jalge alt»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putin tõmbas Ukraina separatistidelt «vaiba jalge alt»?
Putin tõmbas Ukraina separatistidelt «vaiba jalge alt»? Foto: SCANPIX

Ukrainas, Venemaal ja läänes üllatuti Venemaa presidendi Vladimir Putini ootamatust käigust.

Nüüd küsitakse, kas Putin «tõmbas vaiba jalge alt» varem toetatud Ukraina venemeelsetelt või oli tegemist juba väga ammu paika pandud taktikalise sammuga, edastab iltasanomat.fi.

Putin soovitas Ida-Ukrainas mitte referendumeid korraldada ning ei kritiseerinud enam ka Ukraina plaanitavaid presidendivalimisi.

Iseseisvust taotleva Donetski Vabariigi juhiks end kuulutanud Denis Pušõlin kiitis Putinit sammu eest püüda olukorda lahendada, kuid samas kritiseeris seda.

«Referendum võib aidata kaasa rahumeelse poliitilise protsessi käivitamisele, kuid tegelikult on kodusõda juba alanud,» lausus Pušõlin.

Poliitikaasjatundjate sõnul võttis Putin suure riski. Venemaa on teinud nädalaid propagandat ning Ida-Ukraina separatiste peetakse seni Venemaa käepikenduseks.

Venemaa valitsuse endise nõuniku Gleb Pavlovski sõnul vajas Putin Krimmis venekeelse elanikkonna tuge ja ta vajab seda ka Ida-Ukrainas.

«Putin peab tegutsema kaalutletult. Just nüüd on ta kaalutlevam kui enam teisi poliitikuid ja rahvas,» arvas Pavlovsk.

Rahvusvahelise Carnegie instituudi Moskva keskuse poliitikaanalüütiku Maria Lipmani sõnul ei tulnud Ida-Ukraina separatistide seisukoht Putinile üllatusena.

«Putin saab nüüd maailmale näidata, et idaukrainlased ei ole venelased ning nad ei saa tegutsemiskäske Venemaalt, vaid teevad seda, mida õigeks peavad,» selgitas Lipman.

Ta lisas, et Venemaa ja teised riigid peavad kulisside taga Ukraina olukorra lahendamise läbirääkimisi. Ukraina separatistidel oleks lihtsam «alla neelata» kokkulepe Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooniga (OSCE) kui otse Euroopa Liidu või Venemaaga.

Moksva on pinges ka selle tõttu, et Ida-Ukraina võimaliku referendumi tulemus ei pruugi olla selline nagu Krimmis.

Läänes on jätkunud spekulatsioonid Putini motiivide üle, kuid üks tema väidetest lükati kindlasti ümber. Putin kinnitas, et Vene väed on Ukraina piiri juurest minema viidud, kuid NATO andmetel on need ikka seal olemas.

Ukraina valitsus teatas, et jätkab sõjalisi operatsioone riigi idaosas.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles