Grybauskaitė asub püüdma teist ametiaega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė Foto: SCANPIX

Leedu president Dalia Grybauskaitė püüab ülehomme presidendivalimiste esimeses voorus teist ametiaega.


Arvamusküsitlused ennustavad Leedu Raudseks leediks kutsutud Grybauskaitėle veenvat võitu.

Analüütikute sõnul võib madal valimisaktiivsus kaasa tuua teise vooru, mis korraldatakse vajadusel koos Euroopa Parlamendi valimistega 25. mail.

Grybauskaitė on Venemaa tegevuse Ukrainas jõuliselt hukka mõistnud.

«Tugev ja ühtne Euroopa Liit, mis on suuteline tasakaalustama Venemaa imperialistlikke ambitsioone, on Leedu julgeoleku jaoks otsustava tähtsusega,» ütles president eelmisel nädalal, mil Leedul täitus 10 aastat EL-is.

Tugevalt Ukraina, Moldova ja Gruusia EL-i suunalisi püüdlusi toetava Grybauskaitė tegevus on korduvalt Moskvat ärritanud.

Leedu riigipea etendas EL-i ja Ukraina assotsiatsioonileppe kõneluste vahendamisel tähtsat rolli, ehkki Kiiev loobus novembri lõpus Vilniuses peetud EL-i idapartnerluse tippkohtumisel selle allkirjastamisest.

«Ta on andnud Leedule kaalu juurde ning toonud riigi kaardile,» ütles mõttekoja Carnegie Europe analüütik Judy Dempsey. «Ta on otsekohene ning tal on ettekujutus sellest, mis on Leedu huvid.»

Grybauskaitė oli enne 2009. aastal presidendiks tõusmist Euroopa Komisjoni eelarvevolinik.

President on rõhutanud, et ta seisab päevapoliitikast kõrgemal, ent opositsioonierakonnad Isamaaliit – Leedu Kristlikud Demokraadid ja liberaalid on talle toetust avaldanud.

«Ta on uhke selle üle, et ta langetab otsuseid iseseisvalt. Puuduseks on see, et tal puuduvad head nõunikud,» ütles Vilniuse ülikooli analüütik Kęstutis Girnius AFP-le.

Peaminister Algirdas Butkevičiuse otsus loobuda presidendiks kandideerimast tähendab, et Grybauskaitėl sisuliselt puuduvad tõsiseltvõetavad konkurendid.

«Aprillikuised küsitlused näitavad, et president kogub esimeses voorus 57 protsenti häältest,» ütles uuringufirma Vilmorus direktor Vladas Gaidys AFP-le.

Tõsisemateks konkurentideks peetakse sotsiaaldemokraadist europarlamendi saadikut Zigmantas Balčytist ning tööerakondlasest endist seimi spiikrit Artūras Paulauskast.

Valimisõigus on üle 2,5 miljonil Leedu kodanikul.

Grybauskaitėl on must vöö võitluskunstides. Ta õppis omaaegses Leningradis ning õpetas hiljem Vilniuses Kommunistliku Partei akadeemias majandust.

Iseseisvuse taastamise järel sai temast kõrge riigiametnik, kes osales Leedu liitumisläbirääkimistel EL-iga.

Aastatel 1999. ja 2000. oli ta rahandusministri asetäitja, 2000. aastal asevälisminister ning rahandusminister aastatel 2001-2004.

Grybauskaitė räägib lisaks emakeelele ladusalt inglise, vene, poola ja prantsuse keelt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles