Venemaa ehitab ELis paremäärmuslaste parteiperet

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marine Le Pen ja tema juhitav Prantsuse Rahvusrinne on näide         paremäärmuslikust ja Vene-lembesest erakonnast, kelle esindatus järgmises europarlamendis uuringute kohaselt tuntavalt kasvab.
Marine Le Pen ja tema juhitav Prantsuse Rahvusrinne on näide paremäärmuslikust ja Vene-lembesest erakonnast, kelle esindatus järgmises europarlamendis uuringute kohaselt tuntavalt kasvab. Foto: Reuters/ScanPix

Juba tükk aega enne seda, kui mitme Euroopa äärmuspartei esindajad suundusid Kremli kutsel Krimmi «anneksioonireferendumit» vaatlema ja kiitma, ringlesid jutud paljude paremekstremistide erakordsest venelembusest ja ka sellest, et idanaaber võib neid rahastada.

Nagu tõdeb Budapestis baseeruv mõttekoda Political Capital analüüsis «Vene side», näeb isegi Vladimir Putini Euraasia doktriin ette välisriikides tegutsevate «sõbralike» parteide ja organisatsioonide toetamist. «Lühidalt öeldes on põhjust oletada, et Vene diplomaatia püüab Euroopas parteiperesid ehitada,» nenditakse seal.

Analüüsis kirjeldatakse, kuidas mullu novembris käisid Moskvas ühisvisiidil Nick Griffin Briti Rahvusparteist, Roberto Fiore Itaalia Uuest Jõust ning Ilias P. Kasidiaris Kreeka Kuldsest Koidikust. Ennast fašistiks nimetanud Fiore sõnul on Venemaa ideaaltsivilisatsioon. Kasidaris on lubanud, et valimisvõidu korral sõlmitakse liit Venemaaga.

Kui teine Itaalia äärmuserakond – Põhjaliiga – detsembris Torinos valimiskongressi pidas, olid seal külalistena platsis nii Hollandi Vabaduspartei, Austria Vabaduspartei, Prantsusmaa Rahvusrinde, Belgia Flaami Huvi ja Rootsi Demokraatide kui ka Ühtse Venemaa esindaja.

Prantsusmaal praegu rekordsuure toetusega Rahvusrinde liider Marine Le Pen on tänavu Venemaale jõudnud juba vähemalt kaks korda. Tema sõnul kiusab EL USA toetusel Moskvat taga.

«Meedias laialt leviva selgituse järgi pakub Venemaa mõningatele Euroopa paremäärmuslikele parteidele majanduslikku toetust,» märgitakse analüüsis. «Samas pole välja tulnud asitõendeid, mis seda väidet lõplikult kinnitaksid.»

Ungari mõttekoda oletab, et Venemaa võib seda tüüpi erakondadele sümpatiseerida muudelgi põhjustel peale raha. Neist suur osa propageerib kõva kätt, riikliku kontrolli all olevat majandust, ELi lammutamist ja suhete soojendamist Venemaaga.

Täisversiooni loe tänasest paberlehest või pluss.postimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles