USA spetsialistid saabusid Nigeeriasse röövitud tüdrukuid otsima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdrukute vabastamist nõudvad meelavaldajad Nigeeria saatkonna ees Londonis.
Tüdrukute vabastamist nõudvad meelavaldajad Nigeeria saatkonna ees Londonis. Foto: SCANPIX

SA spetsialistid saabusid Nigeeriasse osutama abi islamistliku rühmituse Boko Haram röövitud 200 koolitüdruku päästmisel, teatas täna Ühendriikide saatkonna esindaja.


Washington lubas saata spetsialiste nii relvajõududest, justiitsministeeriumist kui Föderaalsest Juurdlusbüroost (FBI).

Koolitüdrukute päästeoperatsiooni läbiviimiseks on oma abi pakkunud ka Suurbritannia, Prantsusmaa ja Hiina, lubades peamiselt logistilist ning luuretuge.

Nigeeria valitsuse reaktsioon röövimistele on paljude kriitikute arvates olnud ebaadekvaatne ning hiline, kuid sel nädalal on, muuhulgas ka tänu sotsiaalmeedia kampaaniale #BringBackOurGirls, rahvusvaheline teadlikkus juhtumist kasvanud.

USA president Barack Obama ütles kolmapäeval telekanalile ABC antud intervjuus, et on juhtunust sügavalt vapustatud.

Ühendriikide president kutsus ühtlasi kogu rahvusvahelist kogukonda sellistele metsikustele reageerima ja nimetas Boko Harami üheks kõige hullemaks kohalikuks ja regionaalseks nuhtluseks.

Boko Harami võitlejad röövisid 14. aprillil Borno osariigis Chiboki koolist 276 tüdrukut.

Boko Haram, mis tähendab hausa keeles «Lääne haridus on kurjast», on Nigeeria valdavalt moslemitega asustatud põhjaosas terrorirünnakuid ja inimrööve korraldanud alates 2009. aastast, kuid viimasel ajal on need muutunud eriti vägivaldseks ja ohvriterohkeks. Nad on rünnanud nii kõrvalisi külasid, kirikuid ja koole kui ka sõjaväebaase. Laste massilist röövimist pole usuäärmuslased varem korda saatnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles