Üks maailma võimekamaid süvamere allveealuseid plahvatas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaugjuhitav allveerobot Nereus.
Kaugjuhitav allveerobot Nereus. Foto: Wikipedia

Uus-Meremaast kirdes üht ookeani sügavaimas paigas liikunud robotallveelaev Nereus kadus keset uurimistöid.

Kermadeci süvikus töötanud allveerobotist leiti hiljem pinnalt vaid üksikuid juppe, mis viitab, et alus ei pidanud ilmselt mingil põhjusel vastu 10 kilomeetri sügavusel valitsevale rõhule ja toimus seesmine plahvatus - alus vajus lihtsalt surve all kokku.


Nereus oli USA teaduskogukonna jaoks ookeaniuuringute lipulaev, mille abil uuriti seninägematuid paiku. Sellega opereeris USA Woods Hole'i okeanograafiainstituut.

8 miljonit dollarit maksnud robot ehitati 2008. aastal ja see töötas nii iseseisvalt autopiloodil kui kaugjuhitavana, olles ühendatud pinnal ootava toetuslaevaga. Nereusel olid ühendatud mitmed innovatiivsed tehnoloogiad, mis võimaldasid minna paikadesse, kuhu teised veealused uurimisalused ei küündinud.

Muude uute tehnolooogiate seas kasutas Nereus sülearvutitele sarnaseid liitium-ioon akusid ja juuksekarva jämedusi fiiberoptilisi kaableid.
Juhtiva Briti okeanograafi Jonathan Copley sõnul on allveesõiduki kaotsiminek miski, millega tuleb lihtsalt alati arvestada, ent võimalused, mida seesugused alused pakuvad, kaaluvad kaotused siiski üles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles