Venemaa: austame Ida-Ukraina referendumite tulemusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donetski elanikud loevad kohaliku omavalitsushoone ette püstitatud barrikaadidele kinnitatud loosungeid.
Donetski elanikud loevad kohaliku omavalitsushoone ette püstitatud barrikaadidele kinnitatud loosungeid. Foto: SCANPIX

Venemaa teatas täna, et austab Ida-Ukraina oblastites nädalavahetusel toimunud referendumite tulemusi, ent kutsub siiski üles Kiievit ja mässulisi omavahel läbirääkimisi pidama.
 

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) eesistuja Šveitsi president Didier Burkhalter rõhutas esmaspäeval, et Venemaa on väljendanud referendumi suhtes austust, kuid pole kumbagi oblastit eraldi riigina tunnustanud.

«Venemaa näeb vajadust võtta Ukraina idaosas arvesse eri hääli,» ütles Burkhalter. «Te nägite Venemaa reaktsiooni, nad väljendasid austust, kuid ei tunnustanud.»

Burkhalter kohtus täna Euroopa Liidu välisministritega, kellele tutvustas Ukraina rahu suunas liikumise plaani, mis peaks algama rahvuslikust dialoogist OSCE ja Ukraina sõltumatu esindaja vahendusel. OSCE eesistuja rõhutas Ukraina 25. mai presidendivalimiste läbiviimise olulisust ja ütles, et OSCE kavatseb saata valimistele 1000 vaatlejat.

Burkhalter rõhutas, et Ukrainas tuleb läbirääkimistesse kaasata kõik pooled – see tähendab ka Vene Föderatsiooni.

OSCE rahuplaani esimese sammuna on plaanis nimetada Ukraina valitsuse, parlamendi ja oblastite ümarlauakõneluste vahendajaks Saksa veterandiplomaat Wolfgang Ischinger.

Saksamaa teatas täna ka, et saadab homme Kiievisse ja Ida-Ukrainasse välisminister Frank-Walter Steinmeieri, kelle ülesandeks on samuti soodustada Kiievi ja separatistide vahelisi läbirääkimisi.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles