Eesti ja Soome välisministrid vahetasid pressikonverentsil kingitusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome välisminister Alexander Stubb kinkis oma Eesti kolleegile ehtsast kullast euromündi.
Soome välisminister Alexander Stubb kinkis oma Eesti kolleegile ehtsast kullast euromündi. Foto: Raigo Pajula

Täna viibis välisminister Urmas Paeti kutsel Eestis töövisiidil Soome välisminister Alexander Stubb. Mõlemad välisministrid olid pärast omavahelisi jutuajamisi välisministeeriumis antud pressikonverentsil lõbusas tujus ning vahetasid omavahel kinke.

Kui Paet sai kingituseks ehtsast kullast euromündi, siis Stubb sai endale uhke pehme padja otse Kihnu käsitöölistelt.

Juba traditsiooniks kujunenud kahe naaberriigi välisministrite kohtumisel arutati Eesti ja Soome vahelisi suhteid, Põhja-Balti koostööd, energeetika küsimusi, olukorda Afganistanis ning Korfu protsessiga seonduvat. Samuti eurotsooni laienemist, Läänemere strateegia ning Idapartnerluse olukorda.

Nii Paet kui ka Stubb kinnitasid, et Eesti ja Soome vahelised suhted on äraütlemata head ja väga tihedad.

Pikemalt räägiti kohtumisel juba mõnda aega tagasi käivitunud Läänemere strateegiast ning selle raames loodavast meresiseturu loomisest. Paeti sõnul on Eestil kui Läänemere strateegia elluviimisel olulisel riigil kohustus muuta meritsi liikumine siseturul lihtsamaks. See tähendab, et tuleb vähendada tolli- ja muid lisaprotseduure ning liigset bürokraatiat. «Et me saaks oma Läänemere strateegiat tutvustada ka teistele riikidele, tuleb meil endil näidata mingeid konkreetseid praktilisi tulemusi,» ütles Paet.

Veel räägiti õigusabist ning selleteemalise kokkulepe sõlmimisest Eesti ja Soome vahel. Kuna Soomes elab vähemalt 37 000 Eesti kodanikku ja Eestis 5000 Soome kodanikku, on Paeti sõnul õige sõlmida kokkulepe, mis aitaks nende inimeste probleeme vähendada.

Koostööd tugevdatakse ka välisministeeriumite vahel. Nimelt saadetakse Eesti diplomaat Sambiasse Soome saatkonda, mis on Eesti jaoks oluline samm, kuna seni pole Eestil sealkandis veel ühtegi esindust.

Välisministrid keskendusid ka energeetika teemale ning rääkisid Estlink2 rajamise ettevalmistustest. «Kuna aastaks 2013 peab Eesti elektriturg olema sajaprotsendiliselt avatud, peab selleks ajaks ka Estlink2 toimima,» kommenteeris Paet.

Alexander Stubb väljendas heameelt selle üle, et Eesti lõpuks euroalaga liitub. Tema sõnul ei ole see positiivne samm mitte ainult Eestile, vaid kogu Euroopa Liidule, kuna rahaliit saab ühe tugeva konkurentsivõimelise ning reeglitest kinni pidava riigi poolt rikkamaks.

Selle kinnituseks kinkis Soome välisminister Urmas Paetile kuldse euromündi, mille peale Paet naljatades ütles, et loodetavasti tulevad kõik meie Soome rahapajas valmistatavad euromündid kuldsed. Aga kuna ka Stubb ei ole suu peale kukkunud, siis ta kinnitas seda ning lisas, et loodetavasti ei kasuta Urmas seda oma valimiskampaanias ära.

Kingituseta ei jäänud ka Soome välisminister, kuna Paet kinkis talle Kihnu käsitöömeistrite poolt valmistatud padja, mis Stubbile näis vägagi meeldivat ning ta oli rõõmus, et nüüd on lennukis parem uinakut teha.

Soome välisminister kommenteeris põgusalt ka hetkeolukorda Soome valitsuses ning ta kinnitas, et see ei ole midagi drastilist ning ta ootab huviga koostööd uue peaministriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles