Saksa välisminister sõitis Ukrainasse dialoogi vahendama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa rahandusminister Frank-Walter Steinmeier (vasakul) koos Ukraina peaministri kt Arseni Jatsenjukiga 13. mail Kiievis Borispoli lennuväljal.
Saksa rahandusminister Frank-Walter Steinmeier (vasakul) koos Ukraina peaministri kt Arseni Jatsenjukiga 13. mail Kiievis Borispoli lennuväljal. Foto: SCANPIX

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier sõitis Kiievisse, et aidata pärast kahe idaoblasti iseseisvusdeklaratsiooni kaasa dialoogi alustamisele Ukraina valitsuse ja selle vastaste vahel.

Ukraina välisministri Andri Deštšõtsa ja peaminister Arseni Jatsenjukiga kohtunud Steinmeier loodab aidata kaasa «rahvusliku dialoogi kiirele alustamisele» keskvalitsuse ning Donetski ja Luganski oblasti separatistide vahel.

Donetski ja Luganski venemeelsed separatistid korraldasid pühapäeval referendumid, mida Ukraina ja lääs keelduvad tunnustamast. Esmaspäeval kuulutasid mõlemad oblastid end iseseisvaks ning Donetski separatistid pöördusid Moskva poole palvega ühendada oblast Venemaa Föderatsiooniga.

Moskva on aga asunud tagant lükkama Ukraina keskvalitsuse ja idaalade kõnelusi riigi tuleviku üle, mis võib viidata, et Venemaa eelistaks tõsiseimale vastasseisule läänega alates külmast sõjast pigem poliitilist kui sõjalist lahendust.

Rahvuslik dialoog on kesksel kohal esmaspäeval Euroopa Julgeoleku ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) avaldatud teekaardis Ukraina kriisi lahendamiseks.

OSCE eesistuja Šveitsi presidendi Didier Burkhalteri esitatud plaan kutsub kõiki pooli hoiduma vägivallast ning näeb ette viivitamatu amnestia ja kõnelused detsentraliseerimise ja vene keele staatuse üle. Moskva tervitas OSCE algatust, mis sisaldab ka mõningaid separatistide põhinõudmisi.

Ukraina peaminister Jatsenjuk lubas esmaspäeval alustada idapiirkondadega dialoogi, kuid ei täpsustanud üksikasju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles