Rogozin: Venemaa vajab rahvusvahelist kosmosejaama ainult 2020. aastani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline kosmosejaam (ISS)
Rahvusvaheline kosmosejaam (ISS) Foto: SCANPIX

Venemaa vajab rahvusvahelist kosmosejaama ainult 2020. aastani, ütles Vene asepeaminister Dmitri Rogozin teisipäeval, ehkki USA plaanib jaama käigus hoida neli aastat kauem.

Rogozini sõnul tahab Venemaa pärast 2020. aastat «kasutada neid vahendeid teisteks paljulubavateks projektideks».

USA kosmoseagentuur NASA teatas jaanuaris, et 100 miljardit dollarit maksma läinud ISS jääb kasutusse neli aastat kavandatust kauem ehk 2024. aastani. Ühendriigid kavatsevad sõlmida sellesisulise kokkuleppe Vene kosmoseagentuuriga Roskosmos, mis ainuvastutab inimeste toimetamise eest jaama.

USA lõpetas loobus oma kosmosesüstikutest 2011. aastal.

Rogozini sõnul on Venemaal «mõned uued strateegilised ideed», kuhu vabanevad vahendid suunata.

Vene asepeaminister ütles samuti, Venemaa peatab alates juunist USA satelliitnavigatsioonisüsteemi GPS jaamade tegevuse oma territooriumil, kui ei saavutata kokkulepet Venemaa enda GLONASSi jaamade rajamiseks USAsse. Ühendriigid on sellele kavatsusele seni vastu olnud.

Uudisteagentuuri AFP andmetel pole Venemaal ühtegi GPS jaama.

USA ja teiste lääneriikide suhted Venemaaga on Ukraina kriisi tõttu pingestunud. Nii Washington kui Euroopa Liit on kandnud oma musta nimekirja teiste seas ka Rogozini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles