Sudaanlannat ähvardab islamiusust loobumise tõttu surmanuhtlus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaanlannat ähavrdab islamiusust loobumise tõttu surmanuhtlus
Sudaanlannat ähavrdab islamiusust loobumise tõttu surmanuhtlus Foto: SCANPIX

Sudaanis resideeruvad lääneriikide suursaadikud on mures ühe suudaanlanna pärast, keda ohustab islamiusust loobumise tõttu surmanuhtlus.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International edastas, et end kristlaseks pidavale 27-aastasele Meriam Yahia Ibrahim Ishagile anti aega selle nädala neljapäevani võtta islamiusust loobumine tagasi ning hakata moslemiks, edastab AFP.

Kaheksandat kuud rase olev naine on koos 1,5-aastase pojaga vangistuses.

Ishagit võib lisaks surmanuhtlusele ees oodata ka 100 kepihoopi abielurikkumise eest, kuna ta on abielus Lõuna-Sudaanist pärit kristlasest mehega, mitte moslemiga. 

«Selliseid juhtumeid ei tule ette vaid Sudaanis. Saudi Araabias ja veel mitmetest teistes islamiriikides ei saa usuku vahetada,» lausus Sudaani kommunikatsiooniminister Ahmed Bilal Osman.

Amnesty Internationali andmetel ei ole Ishagi tegelikult usku vahetanud, vaid ta ema kasvatas teda kristlaseks, kuna moslemist isa ei olnud perega koos.

«Palume Sudaani valitsust austada usuvabadust. Igaühel on õigus valida oma religioon ja maailmanägemus,» teatasid Hollandi, Suurbritannia, Kanada ja USA diplomaadid ühispöördumises.

Lääne diplomaatide sõnul on usuvabaduse klausel kirjas ka Sudaani 2005. aasta põhiseaduses ning rahvusvahelistes inimõigusseadustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles