Netanyahu: Iraan jagab tuumatehnoloogiat Põhja-Koreaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: SCANPIX

Iraan jagab tuumatehnoloogiat Põhja-Koreaga, väitis Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kolmapäeval avaldatud usutluses ajal, mil Teheran peab suuriikidega kõnelusi aastakümneid kestnud vastasseisu lahendamiseks.

Sel nädalal Jaapanis visiidil oleva Netanyahu sõnul jagab Iraan ükskõik millist omandatud tehnoloogiat Põhja-Koreaga, kirjutas esiküljel ajaleht Mainichi Shimbun.

Küsimusele, kas Pyongyang saab Iraanilt ka tuuma- ja raketitehnoloogiat, vastas Netanyahu: «Jah, täpselt nii see on.»

Põhja-Korea tuuma- ja ballistiliste rakettide programm on Jaapani üks peamisi julgeolekumuresid.
Rahvusvahelisest isolatsioonist ja laiendatud sanktsioonidest hoolimata näib Põhja-Korea vaatlejate sõnul valmistuvat korraldama oma neljandat tuumakatsetust.

Olles üks juhtivaid riike Põhja-Korea isoleerimisel, on ressursivaene Jaapan säilitanud naftarikka Iraaniga sõbralikud suhted ka Teherani põlu all oleku aastatel, hoides alal diplomaatilise dialoogi, mille paljud arenenud riigi aastakümnete eest katkestasid.

Teisipäevasel kohtumisel Jaapani välisministri Fumio Kishidaga nimetas Netanyahu nii Iraani kui Põhja-Koread paariariigiks. Kishida ja Jaapani peaminister Shinzo Abe aga omalt poolt rõhutasid Iraani tuumaprogrammi kärpimise üle peetavate läbirääkimiste tähtsust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles