Ajaloolane Roginski ei usu, et Hitler külastas enne sõda Moskvat

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler
Adolf Hitler Foto: SCANPIX

Maineka Vene inimõigusorganisatsiooni Memorial juht ja ajaloolane Arseni Roginski ei pea tõenäoliseks, et natsionaalsotsialistliku Saksamaa juht Adolf Hitler külastas Molotovi-Ribbentropi pakti sõlmimise ajal Moskvat.

«Minu arvates on see täielik eksiarvamus,» lausus NSV Liidu poliitilisi repressioone dokumenteeriva ühenduse Memorial asutaja Roginski uudisteagentuurile Interfax antud usutluses, vahendas dzd.ee.

«Milleks oli vaja Hitleril sõita Moskvasse? Et kohtuda Staliniga? Selliseid fakte pole varjatud, eriti viimase 70 aasta jooksul.»

Vene päevaleht Moskovski Komsomolets kirjutas teisipäeval, et Hitler võis 1939. aasta augustis külastada Moskvat, kui Kolmanda Reichi delegatsioon saabus Nõukogude Liidu pealinna, et allkirjastada mittekallaletungileping NSV Liiduga.

Ajaleht leidis arhiivist dokumendi, mille kohaselt saabusid Moskvasse Saksa delegatsiooni koosseisus ka Hitleri isiklik piloot, fotograaf, abi, arst ja stenografist. See annab väljaande hinnangul alust arvata, et Moksvasse saabus ka Hitler.

Molotov-Ribbentropi pakti nime all tuntakse 1939. aasta augustis NSV Liidu ning Saksamaa vahel sõlmitud mittekallaletungilepingut ning piiri- ja sõpruslepingut, millega kaasnesid ka salajased lisaprotokollid. Viimastega määratlesid kaks totalitaarset riiki mõjutsooni Ida-Euroopas. Ühtlasi sai leping aluseks ka Eesti okupeerimisele 1939. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles